Vesti
Vukosavljević: Saradnja srpskih i australijskih arheologa

21:57, 13.07.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

"Mi smo izuzetno zadovoljni početkom realizacije ovog projekta jer je reč o međunarodnoj saradnji stručnjaka iz oblasti arheologije gde će obe strane moći da razmene iskustva", kazao je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posle prezentacije rezultata istraživanja na arheološkom lokalitetu "Glac".
Foto: Tanjug
U istraživanjima na tom lokalitetu zajedno rade stručnjaci iz Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu.

Ministar Vukosavljević je napomenuo da su ovakvi projekti njačaju saradnju u kulturi između Srbije i Australije.

"Gledano u užem smislu saradnja između arheologa iz Srbije i Australije predstavljaće značajnu platformu za nastavak zajedničkih istraživanja i na drugim lokalitetima. Profesor Ričard Majls sa Univerziteta u Sidneju je kazao da je Srbija bogata arheološkim nalazištima gde ima još mnogo toga da se nađe otkrije, obradi i prouči. Mi smo presrećni što je ovaj projekat počeo na pravi način. Sama realizacija ovog projekta predstavlja krunu saradnje dve države u oblasti kulture. Kada je reč o Australiji, generalno naša saradnja sa tom zemljom, napreduje u svim oblastima" kazao je Vukosavljević.

Ministarka inostranih poslova Australije Džuli Bišop istakla je da je prijateljstvo između Srbije i Australije već dovoljno čvrsto, ali da postoji mnogo mogućnosti i prilika da se dodatno učvrste i unaprede.

"Srpska dijaspora u Australiji je velika i to naravno podrazumeva da saradnju treba da unapredimo u drugim oblastima kao što su trgovina i ekonomska saradnja, ali i da podržimo naše zajedničke interese na međunarodnom nivou. Isto tako nameravamo da nastavimo da podržavamo Srbiju na njenom putu ka pristupanju Evropskoj Uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji a radićemo i na jačanju ljudskih prava i demokratije" kazala je Džuli Bišop.

Ona je napomenula da je razgovarala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

"Bili su to veoma plodonosni, efikasni i delotvorni razgovori. Između ostalog razgovarali smo o globalnim izazovima i o načinima kako možemo da unapredimo našu bilateralnu saradnju. Poboljšanja saradnje su moguća u oblasti investicija u sektoru rudarstva i u sektoru zaštite kulturne baštine. Primer za to je sjajna saradnja između Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu." kazala je Bišop.

Stefan Pop-Lazić iz Arheološkog instituta istakao je da je arhitektura koja je otkrivena na lokalitetu "Glac" jako luksuzna.

"Dimenzije zidova su monumentalne. Otkrili smo mozaike, luksuzne oplate na podovima i zidovima. Posle četiri godine pregovaranja profesor Ričard Majls i ja, prvi put smo se sreli na samom lokalitetu i započeli istraživanje. Između članova naših ekipa uspostavljen je jedan prijateljski duh i to je glavna garancija da ćemo u narednih 10 ili 20 godina istražiti jedan izuzetan lokalitet", kazao je Pop - Lazić.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design