:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2017   12:05

0

263

Vukosavljević otvorio 3. Forum o kulturnoj saradnji sa Kinom


“Smatram da otvaranjem tog Centra, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, stvaramo osnovu za unapređenje naše, već uspešne saradnje”, ocenio je ministar. 



Vukosavljević se ovom prilikom zahvalio ministru kulture NR Kine Luou Šugangu na poverenju koje je ukazano Srbiji za organizaciju dva značajana skupa: 1. Foruma o kulturnom nasleđu u okviru mehanizma 16+1 održanog 2017. i 1. Foruma kulturnih i kreativnih industrija 2016. godine. 



Obe inicijative su zaživele, a domaćini narednih foruma, pored Kine, biće Mađarska i Poljska, rekao je ministar. 



“Izabrane teme su sa aspekta međunarodne kulturne politike izuzetno aktuelne i iznova nas intrigiraju i podstiču na preispitivanje i traženje rešenja za zajedničke izazove, koji su brojni u kulturi 21. veka”, ocenio je ministar. 



Vukosavljević smatra da je time stvorena i osnažena ekspertska mreža, kao i da su otvorene mogućnosti za dalja istraživanja novih potencijala koji se temelje na zajedničkim interesima. 



Na bilaterlanom planu, Srbija i Kina imaju tradicionalno prijateljske odnose sa dinamičnom razmenom na svim nivoima, ocenio je ministar i podsetio da je uspostavljen direkni let iz Beograda za Peking što će, po njegovim rečima, znatno doprineti i olakšati saradnju. “Srbija želi da bude kredibilan partner Kini u zajedničkom razvoju puta svile, u kojoj će pored infrastrukturnih ulaganja i jačanja trgovinskih veza, kultura imati svoje mesto”, smatra ministar. 



Vukosavljević i Šugang su na bilateralnom sastanku pre otvaranja Foruma izrazili zadovoljstvo činjenicom da je kulturna razmena između dve zemlje dostigla visoke domete i na bilateralnom planu i u okviru mehanizma 16 +1. 



Ministri su potvrdili gostovanje izložbe iz Kine kao prve gostujuće postavke u Narodnom muzeju u Beogradu i uputili su međusobnu podršku u izgradnji Kineskog kulturnog centra u Beogradu kao i Srpskog kulturnog centra u Pekingu.

Napomenuli su da u narednom periodu očekuju dinamiziranje razmene umetnika posebno u oblasti savremene umetnosti i stvaralaštva, a bilo je reči i su i o unapređenju saradnje u oblasti kinematografije. 



Vukosavljević i Šugang razgovarali su o budućim izborima za generalnog direktora Unesko-a pošto je jedan od kandidata iz Kine. 



Ministar Vukosavljević izrazio je zahvalnost za svu podršku Kine koju upućuje Srbiji u okviru sistema UN, a posebno u Unesko-u.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva