Vesti
Vukosavljević: Ne slažem se sa stavom žirija Pozorja

14:29, 13.06.2017

|

Izvor: RTS

Žiri 62. Sterijinog pozorja je svojom odlukom zauzeo stanovište da nijedna predstava ne doseže neki donji zamišljeni nivo nagrada Pozorja, što znači da je celokupna naša produkcija relativno loša i ja lično mislim da to nije ispravan stav, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
Foto: N1
Komentarišući odluku žirija da nijednu od devet predstava u takmičarskom programu ovogodišnjeg Sterijinog pozorja ne proglasi najboljom, ministar Vukosavljević je primetio da festivali služe da prikažu produkciju između svoja dva izdanja i da je izabran i plaćen žiri sastavljen od uglednih poslenika kulture, imao apsolutno pravo da se opredeli prema kvalitetu prikazanih predstava.

"Takva odluka žirija znači da su oni, na osnovu zamišljenog standarda, jer je u pozorištu i umetnosti uopšte teško normirati stvari, zauzeli stanovište da nijedna predstava ne doseže neki donji zamišljeni nivo nagrada Sterijinog pozorja. To znači da je celokupna naša produkcija relativno loša. Ja lično mislim da to nije ispravan stav. To se ne slaže ni sa onim što je rekla umetnička kritika i publika prethodnih godinu dana", istakao je ministar.

Vukosavljević smatra da je žiri mogao da nagradi, na primer, dramski tekst ili glumačko izvođenje.

"Predstave su složena stvar, zavise od teksta, glumačkog izvođenja, muzike, kostima. Čak i da je žiri zauzeo stanovište da predstave kao celina nisu bile kvalitetne, prema čemu ja imam ozbiljnu rezervu, mislim da je trebalo da nagrade možda najbolji dramski tekst ili najbolje glumačko izvođenje, jer, prema oceni stručnjaka, mnoge stvari tu zaslužuju da budu nagrađene", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević ima utisak da je odlukom žirija, u kome su bili Predrag Miki Manojlović, Emina Elor, Isidora Žebeljan, Nikita Milivojević i Aleksandar Popovski, lestvica visoko postavljena.

"Kriterijumi na našim festivalima nikad ne mogu biti jasno definisani. Njih je lako napisati, ali kako ih sprovesti u oceni nečega, pitanje je estetike i onoga ko odlučuje", rekao je on.

Ministar je rekao i da bi ga zanimalo da li su članove žirija, koji su laureati mnogih domaćih i stranih priznanja, da li su oni kada su pravili svoje prve korake na umetničkoj sceni, bili izloženi tako visokim kriterijumima žirija koji su im dodeljivali prve nagrade i visoka priznanja.

Vukosavljević je ipak naglasio da je žiri pozvan da zauzme stav i da se ne može stavljati znak pitanja nad legalnošću njihove odluke.

Pohvalio je vraćanje Sterijinog pozorja domaćem dramskom tekstu, što smatra velikom prednošću.

Rekao je i da domaći festivali, pogotovo najugledniji među njima kao što je Sterijino pozorje, treba da afirmišu domaći dramski tekst.

"Na drugim festivalima možemo da vidimo šta rade kolege umetnici iz inostranstva, a Sterijino pozorje jeste velika scena za afirmaciju domaćeg dramskog teksta, domaćeg pozorišta, domaćih glumaca", naglasio je Vukosavljević.

Pomenuo je da je među rekacijama na odluku žirija čuo i da ministar treba da interveniše.

"Mi se ne mešamo u odluke žirija i funkcionisanje festivala. Možemo da prokomentarišemo, ali je to neobavezujući komentar. Ljudi rade u skladu sa ovlašćenjima i izloženi su sudu javnosti, bilo pozitivnom ili negativnom", zaključio je Vukosavljević.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design