:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2017   12:05

0

191

Vukosavljević: Kultura ponovo velika tema društva





Događaji koji su obeležili 2017. godinu su, navodi, upis kola na Uneskovu listu i otvaranje Muzeja savremene umetnosti.




 

"Sa ponosom možemo da kažemo da je muzej obnovljen i da je doživeo svoju renesansu i da će ovako obnovljen biti mesto i za kvalitetne izložbe iz inostranstva, ali na prvom mestu ono što jeste njegova kulturološka misija da prikaže izuzetnu zbirku srpske i jugoslovenske umentosti 20. veka", smatra Vukosavljević.


Ministartvo kulture uradilo je nacrt strategije kulturnog razvoja do 2027/28. a ministar očekuje da će se on naći pred poslanicima u skupštini za mesec ili dva.



"Srbija je u prilici da prvi put u istoriji dobije jedan strateški dokument iz oblasti kulture. Mi smo za godinu i po završili i dva konkursa "Gradovi u fokusu" koji ima za cilj najpre finansijski da ohrabri razvoj kulture u takozvanim malim sredinama u Srbiji. Putem ta dva konkursa ministarstvo je rasporedilo blizu 300 miliona dinara za obnovu muzeja, bilioteka i pozorišta u 14 gradova", kaže Vukosavljević.



Medijska strategija o kojoj se govorilo tokom čitave jeseni izazvala je veliku pažnju i zbog toga što su predstavnici nekih udruženja napustili radnu grupu, ali i predlagali osnivanje nove.



"Mislim da će se oni kako sad stvari stoje ponovo uključiti u rad. Mi smo imali jedan otvoren dijalog i ja sam njima rekao da tekst medijske srategije je onaj tekst koji treba da važi u narednih pet godina. Gde ćemo se mi nalaziti pojedinačno, to je manje bitno. Naši pojedinačni interesi ili mali uglovi sagledavanja nekih detalja ne bi smeli da budu presudni. Medijska strategija treba da obuhvati jednu veoma važnu oblast društvenog života a to su mediji i tu ima dosta situacija za rešavanje. Mislim da smo na dobrom putu da taj tekst bude završen u narednih mesec dana i da onda krene u javnu raspravu", objašnjava ministar.



Budžet za kulturu još nije dosegao preporučenih jedan odsto, ali je za narednu godinu predviđeno 0,04 odsto više nego u ovoj godini.



"Ministarstvo kulture dobilo je nešto više nego prošle godine, oko tri miliona evra, odnosno 350 miliona dinara. To je pomak, to je dobar znak da se država probudila kada je reč o finansiranju kuture. Preporuka Uneska je da države odvajaju jedan odsto iz BDP-a kako kultura ne bi stagnirala ili opadala. Mi nismo još blizu toga, ali ovo su ohrabrujući signali. Nisma zadovoljan jer mislim da nikada nije dovoljno ulaganja u kulturu, a s druge strane moram da budem zadovoljan zato što se ipak pomeramo napred. Kultura jeste osnov jednog mentalnog, duhovnog i svakog drugog razvoja i opstanka jedne države i nacije", smatra ministar Vukosavljević.



Kada je reč o prioritetima za 2018. godinu ministar kaže da će veliki impuls dobiti filmska industrija. Ove godine je za konkurse za sufinansiranje filmskih projekata Filmski centar dobiti oko 50 odsto više nego u prošloj godini.



"Time mi praktično izlazimo na sam vrh regionalne liste država jer smo sada prevazišli susede, mada Hrvatska ukupno ima više jer imaju i druge osnove finansiranja kao što su igre na srećiu što i mi mislimo da radimo u budućnosti. Naravno tu nije samo filmska industrija, očekujem napredak u oblasti bibliotekarstva, arhivistike, zaštite kulturnog nasleđa", najavio je Vukosavljević.



Prema rečima ministra ono što je zapostavljano godinama ne može se preko noći vratiti na zelenu granu, ali je prema njegovom mišljenju važno da je kultura opet velika tema ovog društva i takav pristup mora dati rezulate.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva