:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2017   12:05

0

258

Vukosavljević: Kultura je muzika koja se čuje iznad buke rata

Vladan Vukosavljević je na zatvaranju skupa, na kome su učestvovali Peter Handke, Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, Emir Kusturica, istakao da kulturi treba dati šansu i da je ona u svetu, koji se drma pred našim očima, možda poslednje utočište zdravog razuma i pozitivnog ohrabrenja koje ljude može da spaja i učini da se bolje razumeju, može da bude most povezivanja civilizacija, naroda i pojedinaca.

"Kultura jeste i danas i trebalo bi da bude ono što je oduvek bila muzika koja se čuje iznad buke ratova i zveckanja oružja. Mi smo pokušali toj muzici, toj divnoj simfoniji kulture da dodamo po neku notu i mislim da smo u tome uspeli", rekao je Vukosavljević, čija je ideja održavanje skupa "Beogradski kontrapunkt".

Primetio je da kulturu možda danas ugrožava globalizacija, ali i lošija strana prirode ljudskog duha.

"Lošija strana čoveka ugrožava kulturu, njene proizvode i njene mogućnosti, ali smatramo da se za kulturu treba boriti", naglasio je ministar.

Ocenio je da je "Beogradski kontrapunkt" uspeo u svojoj nameri i da je doneo niz interesantnih uvida u pitanja koja se tiču kulture, globalno i lokalno gledano.

"Postavljena su zanimljiva pitanja, na neka su dati odgovori, na neka nisu, ali su započeti konstruktivni dijalozi. Uspeli smo u nameri da kultura dva dana bude glavna tema u našem glavnom gradu, došli su ljudi iz čitavog sveta, veoma ugledni, važni pisci, visoki intelektualci i pitanja kulture, njenog značaja danas u svetu, značaj književnosti bile su teme naših razgovora", dodao je Vukosavljević.

Ju Hua je skup "Beogradski kontrapunkt" uporedio sa horskim pevanjem.

"U horu svi prevaju istovremeno samo različitim tonalitetima i mogu ih pratiti različiti instrumenti, ali svi oni napreduju u istom pravcu. Naš sastanak je bio takav", naglasio je Hua.

Dvodnevni skup "Beogradski kontrapunkt", koji je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, okončan je "Beogradskom izjavom", koja sadrži zaključke i poruke učesnika.

U "Beogradskoj izjavi" je primećeno da se zaoštravaju odnosi među narodima i poravnava kulturno obilje sveta, da su razaranja i fizička i duhovna, a nosioci moći svoje interese poturaju kao neupitne vrednosti.

Handke, Prilepin, Hua, Danojlić, Begbede su se složili da stvaralaštvo ne trpi nametnute, oktroisane istine i ograničenja, ma odakle oni dolazili, ali i da globalni neurotični i površni stil života, koji se nameće kao jedini moguć i jedini prihvatljiv, pretvara antičku ili prosvetiteljsku viziju potpunog čoveka u jednodimenzionalno biće, a ljudsku zajednicu u bio-masu, pogodnu za brzu mentalnu obradu i preradu.

Oni smatraju da u vremenu kada svetska industrija zabave i antikulture nastoji da potpuno prevlada i zavlada, kultura mora da, mimo drugih podela i razlika koje su neizbežne, doprinese višedimenzionalnosti sveta.

"Kultura treba da pomogne osvešćenju pojedinca klonulog pod epohalnim pritiskom. Kultura je izraz zapitanosti i odgovornosti. Kultura je svest da svet ne počinje od juče, niti će trajati samo za našeg trajanja. Kultura od razlika pravi bogatstvo kontrapunkta, a ne metež sukoba. Svaki razumevajući razgovor čini korak u smeru takvog osvešćenja. Mi taj mali korak ovde činimo", poručili su književnici.

Značajni svetski autori su juče i danas u Beogradu razgovarali o situaciji u svetu, efektima globalizacije, ulozi kulture i umetnosti u savremenom svetu, uticaju pisaca danas, ratu i revoluciji, herojima i antiherojima, opasnosti od kolapsa kulture, hiperprodukciji knjiga, nevidljivosti velikih umetničkih dela.

Vukosavljević je rekao da nameravaju da sledeće godine nastave u istom pravcu i da razmišljaju da tada razgovoru prisustvuje i publika.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva