:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2018   13:38

0

190

Vukosavljević: Beograd centar promišljanja o kulturi


Vladan Vukosavljević je napomenuo da je skup prilika da vidimo kako ljudi koji daju značajan doprinos kulturi iz – Kine, Kanade, Evrope, Srbije, Rusije... posmatraju procese u kulturi.




"To su procesi koji se ne mogu procenjivati na kratkoročnoj osnovi, ali su u svakom slučaju temelji drištva u kojem živimo. Društvo u celini, baš kao i pojedinačna društva se menjaju što zbog tehnologije ili različitih brojnih faktora koji samim tim zahvataju i polje kulture. Ovo je prilika da vidimo kako se na te promene gleda iz različitih kulturnih zona i šta danasnji intelektualci u svetu misle o tim složenim procesima", rekao je Vukosavljević.



Dodao je da globalno posmatrano kultura mora biti sačinjena u mozaičkom smislu od očuvanih nacionalnih kultura sa svim svojim osobenostima, različitostima, specifičnostima i značajnim karakteristikima.



" Tek tako formatirane i očuvane kulture mogu da se uvezuju u jedan kulturni mozaik gde će međusobno da se prožimaju. U izuzetno opštim procesima globalizacije može doći do topljenja ivica kulturnih formata. Tada svet može da krene u pravcu stvaranja hibridne kulture koja praktično jeste na prvi pogled zajednička, ali je istovremeno veoma banalizovana", rekao je ministar kulture i informisanja.



"Globalizacija važno pitanje koje neće nestati"



Pisac Vladimir Pištalo je Tanjugu rekao da je globalizacija veoma važno pitanje jer nikuda neće nestati.



"Globalizacija nas zapravo sve određuje i verujem da je živimo u vremenu koje se poput klatna kreće između globalizma i tribalizma. To klatno se kreće toliko brzo da je neka vrsta encefalograma", rekao je Pištalo.



Istakao je da je za sve nas najvažniji odnos prema kulturi.



"Izraz kultura mnogih naroda bila je poezija. Poezija pokazuje kako se nešto najlepše i najdublje može izraziti sa najmanjim brojem reči. Odnos prema poeziji u jednoj kulturi pokazuje brigu ili nebrigu društva prema sopstvenoj kulturi. Optimista sam jer verujem da identitet nije kliker da se izgubi, ali treba negovati sopstvenu poeziju i kulturu u neprestanom dijalogu između globalizma i tribalizma", naveo je Pištalo.



Učesnici okruglog stola  "Šta sa globalizacijom u kulturi" u Jugoslovenskoj kinoteci su – Književnik Vladimir Pištalo, istoričar umetnosti Gunar Kvaran iz Noreške, pisac Jurij Poljankov iz Rusije, kao i Dejvid Homel iz Kanade, Džang Kangkang iz Kine i Francisko Lopez Sača sa Kube.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva