:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2017   12:05

0

140

Vujović:Srbija je regionalni lider u reformi finansijskog izveštavanja

Transparentnost finansijskih knjiga u Srbiji dalje vodi ka novim investicijama i privrednom rastu u zemlji, naglašeno je na skupu, koji su organizovali Centar za reformu finansijskog izveštavanja i Svetska banka.

Ministar Vujović je preneo iskustva Srbije u oblasti reforme finansijskog izveštavanja, gde se od naše države, prema oceni Svetske banke, očekuje da bude jedan od lidera u regionu.

"Moja poruka ovde jeste da je Srbija lider u ovoj oblasti. Ovo je i dobar znak za sve nas, ne samo zato što napredujemo u usvajanju međunarodnih standarda finansijskog izveštavnja, nego i prelazimo u jedan novi sistem većeg stepena odgovornosti i profesionalnosti u izradi, prezentaciji i reviziji tih izveštaja", rekao je Vujović tokom konferencije u Briselu.

Prema njegovim rečima, sada prelazimo sa sistema gde su računovođe pasivno primenjivale zakon na sistem gde računovođe aktivno svojim potpisom garantuju validinost tih izveštaja.

Vujović kaže da je tačnost i transparentnost u finansijskom izveštavanju najbolji način da se investitorima pokaže prava slika stanja u Srbiji i tako unapredi investicioni ambijet u zemlji.

"Kada investitori dolaze da sa nekim sarađuju, oni žele da znaju da su finansijske knjige pouzdane, urađene po pravilima koja svi priznaju. Tu nema skrivenih cifara ili manipulacija sa brojevima. Imamo izveštaje koji potvrđuju ono što je na tržištu, snagu investitora, snagu Srbije, snagu investicionog prostora za sva buduća ulaganja i regionalne projekte", objašnjava ministar.

Iz Svetske banke navode da su Srbija i njeno Ministarstvo finansija prošle godine pokrenuli značajan projekat za poboljšanje finansijske transparetntnosti u zemlji.

Projekat su pomogle Svetska banka i švajcarska vlada, a obuhvaćene su oblasti obrazovanja u oblasti računovodstva i revizije, kao i izgradnja administrativnih kapaciteta za nadzor transparentnosti i tačnosti finansijskih informacija koje su u Srbiji dostupne poslovnom sektoru.

"Srbija je već napravila velike pomake u ovoj oblasti i očekujemo da ona bude lider u naporima transformacije u cilju finansijske transparentnosti", izjavio je Džeret Deker, direktor centra Svetske banke za reformu finansijskog izveštavanja.

Napredak u ovoj oblasti podrazumeva i ukupan napredak koji Srbija čini u procesu pristupnih pregovora i usklađivanja zakonodavstva sa EU standardima.

Finansijsko izveštavanje nalazi se u okviru poglavlja 6 pristupnih pregovora sa EU, koje bi trebalo da bude otvoreno možda već u junu, a za koje Srbija već ima najbolje prelazne ocene Evropske komisije.

U Ministrastvu finansija naglašavaju da je Srbija lider u regionu ne smo zbog usklađivanja zakonodavstva u oblasti finansijske transparentnosti sa propisima EU, već i zbog konkretnih rezultata primene tih reformi koji se ogladaju u intenziviranju investicija.

"Mi ulazimo u domen u kojem ćemo imati mnogo pouzdanije, tačnije, ažurnije izveštavanje koje će biti osnova za sve što radimo sa Evropom, između ostalog i za primenu poglavlja 32. Ne možete da očekujete velike investicije i velike investitore koji investiraju stotine milona i milijarde evra, a da nemaju 100 procentno pouzadnje u naše finansijske izveštaje", zaključio je ministar Vujović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva