:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2017   12:05

0

138

Vujović: Započete reforme moraju biti završene

"Čekaju nas teške strukturne reforme u javnim preduzećima, u ostatku državnog sektora koji još uvek ima nerešena pitanja u nekim velikim preduzećima, kao i nastavak reforme javne uprave i celog javnog sektora, a očekuje nas i prevazilaženje onih otpora koje smo davno identifikovali u definisanju sprovođenju reformi", rekao je Vujović.

Ministar je ovinarima u pauzi Međunarodna konferencija 'Ekonomska politika u funkciji inkluzivnog i održivog privrednog rasta zasnovanog na znanju',na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, rekao da je presudno da ljudi shvate da započete reforme moraju da se završe.

"Srbija se nalazi u jednom automobilu koji se kreće uzbrdo po dosta klizavom terenu i ako stane ponovo će sići brzo na dno i moraće sve iz početka da radi", slikovito je Vujović opisao aktuelnu situaciju.

Srbiji, kazao je, predstoji reforma finasijskog sektora i dodao da je pripremljeno rešenje problematičnih kredita i pojačavanje finansijskog sektora koji je, kako kaže, trenutno mali.

Srbija, međutim, dodao je, teško nalaziti sredstva za finasiranje razvojnih projekata pre svega u privatnom sektoru.

Prema njegovim rečima, kada je o realnom sektoru reč potrebno je skloniti ograničenje rasta, odnosno prevazići probleme restrukturiranja preduzeća koja su neefikasna i rešiti pitanje neefikasnosti javnih preduzeća, pre svega u oblasti energetike kao što su EPS i Srbijagas, jer bez toga zemlja neće moći da ide napred.

Vujović je naglasio da Srbija ima mnogo bolji ljudski potencijal nego što se to priznaje i prepoznaje i da ima jako mnogo uspešnih i pametnih ljudi.

„To što studenti biraju danas da svoju karijeru započinju ili nastavljaju u inostransrtvu, je njihov odgovor na realne situacije u ovoj zemlji.Onog momenta kada za njih bude ovde šansa oni će ostajati ili će se vraćati.Svet je globalno selo i svi će naći mestio tamo gde ga nalaze", rekao je Vujović.

Govoreći o najavljenom povećanju plata i penzija, Vujović je rekao da je smanjenje poreskih opterećenja potpuno realno na srednji rok, ali su politički inspirisane na kratak rok.

Analize o tome, kazao je, još nisu rađene i to će biti posao nove vlade.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva