:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2017   12:05

0

139

Vujović: Uspesi u borbi protiv sive ekonomije

Nakon sednice koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije Dušan Vujović je da su evidentni uspesi u borbi protiv sive ekonomije.

"Uspesi su dobri, neke aktivnosti koje smo preduzeli su bile jednokratne poput nagradne igre sa fiskalnim računima, a konstantovan je i napredak u radu inspekcijskih službi", rekao je Vujović.

Na sednici je usvojen Izveštaj o sprovođenju nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za prošlu godinu i usvojen akcioni plan za narednu godinu.

Ocenio je da je saradnja sa NALED-om i svim državnim strukturama bila uspešna.

"Ja sam dodao jednu inicijativu, da pokušamo da prosirimo ceo program na smanjenje ucešća keša u privredi i da time smanjimo prostor za cvetanje sive ekonomije", istakao je ministar finansija.

Naveo je da je cilj da se povećanjem legalne ekonomije poveća poreska baza i da se smanji poreski teret.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ana Brnabić je nakon sednice koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije navela da je najveći uspeh nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" zajednička borba vlade, privrede i građana protiv sive ekonomije.

Istakla je da 94 odsto građana Srbije podržava borbu protiv sive ekonomije, što je najbolji rezultat u poslednje tri godine.

"U prvom kvartalu 2017. zabeležen je rast ukupnog prometa evidentiranog preko fiskalnih kasa od 7,64 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a najveći skok od 33,84 odsto zabeležen je kod tzv. malih obveznika fiskalizacije kod kojih je siva ekonomija i najzastupljnija", navela je Brnabićeva.

Dodala je da je u samo šest sektora koje je posmatrala Poreska uprava ostvaren rast prometa od 91 milijardi dinara.

"To bi značilo da je nagradnom igrom i ostalim aktivnostima vlade i partnera, u prvih tri meseca 2017. ostvareno dodatnih devet milijardi dinara odnosno 73 miliona evra prihoda u budžet", rekla je ministarka.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva