:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2017   12:05

0

124

Vujović: Ubrzavamo privredni rast

"Projektujemo privredni rast od tri odsto za ovu godinu, 3,5 za naredne dve godine i četiri odsto posle toga", rekao je Dušan Vujović u Privrednoj komori Srbije gde je predstavljena studija "Društveno-ekonomski uticaj Koka-kola sistema u Srbiji", u prisustvu ambasadora SAD Kajla Skota i predsednika PKS Marka Čadeža.

Ministar finansija je naglasio da to nije "plafon" već minimum koji treba da ostvarimo po pitanju privrednog rasta, ali da su te projekcije osnov za planiranje budžeta.

Vujović je rekao da je srpska privreda na dobrom putu i da svake godine beležimo bolje rezultate od planiranih, ali da se namerno prave skromnije projekcije privrednog rasta zbog troškova.

Država će nastaviti da radi na privlačenju privatnog sektora i investicija, poručio je Vujović.

Vujović je kazao da se smanjuje učešće duga u BDP-u i da se poboljšavaju fiskalni rezultati.

"Sada već imamo utabani put. Pokušavamo da se krećemo putanjom koja će nam obezbediti trajno poboljšanje rejtinga. Dug ne može da se smanji preko noći, a da ne boli", naglasio je ministar.

Vujović kaže da je pravi način za ubrzanje privrednog rasta da se izaberu pravi projekti, kao i da ga je svojevremeno oduševila Koka-kola kada je došla u Srbiju.

Ta kompanija je, kako kaže, uspevala da pokrene lanac aktivnosti koji generišu proizvodnju.

"Nije to samo pitanje samo odnosa sedam prema jedan onoga što Koka-kola radi u stvaranju vrednosti ili 11 prema jedan u zaposlenosti, već što se takvim radom poboljšava situacija u privedi i povećava privredni rast", rekao je Vujović.

Ministar je rekao da postoji u vladi Radna grupa koja se bavi povećanjem privrednog rasta, kao i da bi do kraja godine bude završena osnova za dalje planiranje ekonomskog rasta i biranje projekata koji će imati najbolji multiplikovativni efekat za privedu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva