:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2018   12:05

0

106

Vujović: Svaki dinar uložen u razvoj dece se vraća desetostruko


Ministar prosvete Mladen Šarčević je, povodom pokretanja projekta koji će se finansirati iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, rekao da je ovo najveći i najkompleksniji projekat podrške deci predškolskog uzrasta i njihovim porodicama, koji je posvećen unapređivanju dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, posebno za decu iz osetljivih društvenih grupa.


Ministar je rekao da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal, ali da je obuhvat dece u predškolskom obrazovanju u Srbiji i dalje značajno ispod proseka zemalja EU.


"On je u Srbiji 52,30 posto dece uzrasta od šest meseci do polaska u školu", izjavio je Šarčević, pri čemu je obuhvat posebno nizak kada su pitanju deca iz osetljivih grupa.


Zarad šireg uključivanja dece u kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Ministarstvo deluje u dva pravca: na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja, naveo je ministar prosvete.


Ministar finansija Dušan Vujović je ukazao da svaki dinar uložen u razvoj dece, posebno u ciljnoj grupi od 3 do 5 i po godina, deset puta više vraća nazad nego bilo koje drugo ulaganje, i to ne u smislu novca, nego u smislu kvaliteta ljudskog faktora.


"Mi moramo da menjamo i sistem obrazovanja, i sistem odnosa i sistem vrednosti. Treba da se počne jako rano, zbog čega je ovo pravi projekat u tom smislu", poručio je Vujović.


Izrazio je očekivanje da će projekat privući sredstva i domaćih i stranih donatora, i da će doprineti razvoju kvalitetnih i motivisanih vaspitača.


Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, kaže da ulaganjem u svoju decu radi pružanja podrške njihovom uspehu, Srbija ulaže u svoju budućnost.


"Ova investicija će dugoročno unaprediti konkurentnost srpske privrede i pomoći će u stvaranju rasta i otvaranju novih radnih mesta", poručio je on.


Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja, u vrednosti od 47 miliona evra, podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada, i na taj način će otvoriti 17.000 dodatnih mesta u predškolskim ustanovama.


Projekat će naročito obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa kroz ciljanu šemu grantova za najmanje 30 opština učesnica.


Tek svako drugo dete u Srbiji obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem, a čak i za decu uzrasta 4 godine i stariju, stopa upisa u Srbiji je niska u poređenju sa upisnim ciljevima Evropa 2020 od 95 procenata.


Upisne stope se u većini država članica EU kreću između 85 i 100 procenata.


U Srbiji je više od 80 procenata dece iz dobrostojećih porodica upisano u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u poređenju sa manje od 10 procenata dece iz najsiromašnijih porodica.


Obuhvat romske dece u proseku iznosi samo 6 procenata, a ovaj projekat ima za cilj da učini pristup ranom obrazovanju u Srbiji ravnopravnijim.


Pored toga, projekat će u opštinama učesnicama podržati proces učenja i pružanja informacija za roditelje i staratelje o načinu promovisanja rane stimulacije beba i male dece.


Projekat je izrađen pod rukovodstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa partnerima kao što su UNICEF, Fond za otvoreno društvo, Evropska komisija i drugi partneri koji su aktivni u ovom sektoru.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva