:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

112

Vujović sa predstavnicima donatorske zajednice

Ministar je izrazio zahvalnost za podršku koju donatorska zajednica svojim pozitivnim uticajem i istaknutim radom pruža u oblasti upravljanja javnim finansijama, i dodao da će Ministarstvo finansija koristiti njihov kredibilitet i stručnost u cilju poboljšanja Programa kroz konsultacije i koordinaciju.

On je pozvao prisutne da imenuju predstavnike svojih organizacija kako bi u saradnji sa Ministarstvom finansija identifikovali ključne korake i rokove za postepeno usklađivanje sa budžetskim sistemom Srbije.

"Aktivno učešće donatorske zajednice je od ključnog značaja za unapređenje budžetskog procesa, bolje planiranje i praćenje realizacije budžeta, sa zadatkom da se kroz uključivanje svih zainteresovanih subjekata ostvaruju prioritetni ciljevi i podiže efikasnost u korišćenju svih javnih resursa", rekao je ministar.

Ovaj program obuhvata šest stubova: održivi fiskalni okvir, planiranje budžeta javnih rashoda, izvršenje budžeta, efektivna finansijska kontrola, računovodstvo, praćenje i finansijsko izveštavanje i eksternu reviziju i parlamentarni nadzor nad javnim finansijama.

PFM RP (84, Public Financial Management Reform Program) je pripremila radna grupa za izradu i praćenje realizacije tog Programa, koju obrazuje ministar finansija, a čine je predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predstavnici Kabineta ministra zaduženog za evropske integracije, Državnog sekretarijata za koordinaciju javne politike, Uprave za javne nabavke, Državne revizorske institucije, Kancelarije za evropske integracije i Parlamentarnog finansijskog Komiteta.

Ovo je prvi u nizu planiranih susreta koje će Ministarstvo finansija organizovati na redovnoj osnovi.

Naredni sastanak zakazan je za drugu polovinu decembra kada će se razgovarati o napretku u sprovođenju PFM RP i nastavku saradnje sa predstavnicima donatorske zajednice, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva