:

:

TV Most

Vujović: Realna stopa rasta u 2018. biće 3,5 odsto

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

99

Vujović: Realna stopa rasta u 2018. biće 3,5 odsto

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije na kojoj je obrazložio predlog budžeta za 2018, Vujović je rekao da je prostor za povećanje plata i penzija u idućoj godini utvrđen kao nagrada za ono što je ostvareno u poslednje tri godine reformi.

Učešće zarada u budžetu za 2018. ostaće na 8,3 odsto BDP i pored njihovog povećanja u bruto iznosu od 35 milijardi dinara i to za povećanje od 10 odsto zaposlenima u javnom sketoru i pet odsto u administraciji, rekao je Vujović. 

On je naveo da povećanje penzija za pet odsto u 2018. neće uticati na veće učešće opšte potrošnje u BDP, a navodeći da je u ovoj godini suficit u budžetu bio rekordan, deficit nizak, a rast realno dva odsto, Vujović je ocenio da je, osim prostora za vecge plate i penzije, u idućoj godini obezbeđeno i više novca za investicije. 

U tom je smislu naveo da je u 2018. predviđeno 128,2 milijarde dinara za investicije, što je oko 2,7 odsto BDP. 

Kako je rekao, za kapitalne investicije predviđene su 128,3 milijarde dinara, od čega je najviše - 54 milijarde namenjeno infrastrukturi. 

Subvencije iz budžeta u naredno godini imaće razvojni karakter, pa će tako preko Ministarstva za infrastrukturu ići subvencije za Železnicu, Puteve Srbije i učešće u kapitalnim kreditima, koji su nasleđeni. 

Efekti fiskalne politike se, rekao je Vujović, najbolje vide na smanjenju kamata, te će svako novo zaduživanje biti pod mnogo povoljnijim uslovima čak i u privatnom sektoru. 

"Svi uživamo u pozitivnoj strani fiskalne konsolidacije", zaključio je Vujović.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva