:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2017   12:05

0

119

Vujović: Povećanje kreditnog rejtinga Srbije dobra poruka investitorim

Gostujući u Dnevniku RTS-a Dušan Vujović je rekao da Srbija sprovodi reforme i program koji je dogovorila sa MMF-om.

Vujović je naglasio da program do kraja sprovode i Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija i Vlada i dobijaju priznanja cele međunarodne organizacije.

Prema njegovim rečima, povećanje kreditnog rejtinga Srbije znači i građanima i investitorima i ono će se odraziti na dalje smanjenje kamatnih stopa.

"To znači da će premija 'kantri riska' da se smanjuje. Međunarodne kamatne stope su jako niske, čak i negativne u Evropi, ovo će značiti dalje smanjenje kamatne stope, jeftinije pozajmljivanje, jeftinije refinansiranje javnog duga Srbije, ovo će značiti jeftiniji pristup naših banaka izvorima finansiranja i samim tim očekujem da se za vrlo kratko vreme to odrazi na dalje smanjenje kamatnih stopa", objasnio je Vujović.

Vujović je podsetio da je referentna kamatna stopa bila više od devet odsto kada je Vlada u aprilu 2014. počela da radi. Danas je ispod četiri odsto a realne stope su ispod tri odsto, tako da je to, kako je istakao Vujović, veliko unapređenje koje će se ovim samo nastaviti.

Prema njegovim rečima, saopštenja međunarodnih institucija kao i saopštenje agencije za ocenu kreditnog rejtinga su postala sveobuhvatna ocena ekonomskih reformi u zemlji.

"Ako su u nekoj zemlji i makroekonomske i strukturne reforme glavna stvar onda 'Mudis' i sve ostali ocenjuju sve aspekte reformi", objasnio je Vujović.

"Oni kod nas priznaju ono što smo ostvarili, daju nam bez rezervi puni kredit, kažu da smo to potpuno ostvarili i onda prvo ocenjuju pozitivnu stranu. Ako budemo nastavili da sprovodimo reforme možemo i ranije da dođemo do investment grejda a ako budemo možda kasnili postoje rizici", dodao je Vujović.

Vujović je rekao da je Srbija sada malo ispod investment grejda koji praktično znači da odbori banaka rutinski odobravaju investiranje.

"Srbija se još uvek nalazi u zoni u kojoj je potrebna posebna odluka, prema tome postoji rizik, on se smanjuje i Srbija je danas idealan odnos između prinosa i stalnog padajućeg rizika koji je sada za nijansu viši od zemalja EU", rekao je Vujović.

Vujović je rekao da je ovo je dobra dopuna strategije i da je deficit spušten ispod nivoa.

"Za ovu godinu planirali smo 1,7 odsto, može da bude i 1,4 odsto. Otvara se prostor da uzmemo resure, to ne smanjuje rizike, ako nađemo projekte, dobro pripremimo i vratimo Srbiju na put ka EU", istakao je Vujović.

Vujović je dodao da je povećanje plata i penzija stalna tema, da se očekuju pomaci na tom planu.

"Procesi počinju u septembru, vratićemo se tim pitanjima, u vreme izborne kampanje važno je da kažemo da postoji ta persepektiva", zaključio je Vujović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva