:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

231

Vujović: Do 2020. javni dug do 60 odsto BDP-a

 "Cilj programa je očuvanje fiskalne stabilnosti, intenziviranje strukturnih reformi i smanjenje javnog duga. Očekuje se da se u srednjoročnom periodu deficit stabilizuje na 0,5 odsto BDP -a i time se javne finansije u potpunosti vraćaju na održivu putanju, a javni dug smanjuje na 56,3 odsto BDP-a", rekao je Vujović u Skupštini Srbije na zajedničkoj sednici Odbora za evropske integracije i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

 Predviđeno je i dostizanje privrednog rasta od 3,5 odsto u 2018. i do 2020. rasta od četiri odsto

Vujović je rekao da se očekuje i završetak procesa restrukturiranja, što će dovesti do održivog nivoa rashodne stane budžeta.

On je kazao da Ministarstvo finansija  poštuje smernice Evropske komisije, kao i da je cilj da se poboljša ekonmsko upravljanje i povećavanje konkurentnosti srpske privrede.

Objasnio je da je ekonomsko upravljanje podrazumeva definisanje prioriteta strukturnih reformi, radi otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju, kao i povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije.

Program ekonomskih reformi 2018-2020. predviđa strukturne reforme, u okviru poglavlja 4, u devet ključnih oblasti u skladu sa Evropskom komisijom: upravljanje javnim finansijama, reforma tržišta energije i transporta, sektorski razvoj, poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija, trgovinske reforme, obrazovanje i veštine, zaposlenost i tržište rada, socijalno uključivanje, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva