:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2015   12:05

0

144

Vujović: Cena struje će se znati sutra

Očekuje se da će ta odluka biti doneta na sednici Vlade i da će ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima, rekao je Vujović, gostujući na RTS-u.

Kada se govori o novoj reviziji MMF-a, on je dodao da se upravo završavaju poslednji elementi, te da će sutra na sednici vlade biti razmatran dokument koji se šalje u Vašington.

"To je revidiran Memorandum ekonomske i finansijske politike, u kom se preciziraju sve stvari koje su se dogodile u prvom kvartalu. Intenzivno se pripremamo da krenemo sa analizom onoga što se dešava u drugom kvartalu i očekujemo da ćemo krajem avgusta, kada budemo razmatrali ovogodišnje podatke, imati jasniju sliku o tome šta je sve moguće", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, tu će se videti na kojim mestima mogu da se relaksiraju neke stvari iz programa, i da se dozvoli veći stepen ekspanzivnosti, a to je, kako je objasnio, posebno važno kod investicija i monetarne politike, da bi bilo većeg stepena zapošljavanja i bržeg privrednog rasta i to je ono na čemu Vlada trenutno radi.

Vujović je naglasio da sve kompanije sa kojima je nedavno razgovarano u Vašingtonu u okviru posete premijera Aleksandra Vučića, već imaju neke poslove u Srbiji i da je veoma značajno to što Majkrosoft nudi proširenje saradnje.

"Oni su od početka reformi kod nas u Srbiji, sada nude proširenje saradnje na tzv. 'Majkrosoft oblak', koji povezuje ogromne sisteme i nudi mogućnost Srbiji da preskoči celu generaciju kompjuterizacije i da pređe u najsavremenije metode povezivanja, što je jako značajno", naglasio je Vujović.

On je dodao da to znači da Majkrosoft nudi pamet gotovo besplatno, kao i da nudi angažovanje srpskih firmi u realizaciji tih projekata.

"To bi bio veliki efekat za Srbiju, otvaranje novih radnih mesta i podsticaj domaćoj proizvodnji", smatra ministar finansija.

On je istakao da Srbija primenjuje zakone i ispunjava standarde Evropske unije i da je za to najbolji dokaz što kompanija "KKR", firma koja je tzv. drugi stepen finansiranja, kupuje firme koje su već privatizovane i podiže ih na viši nivo poslovanja.

Kako je rekao, "KKR" ulaže milijarde i zainteresovana je u Srbiji, ne samo da pomogne oko razrešenja pitanja loših zajmova, nego je i spremna da proširi svoje ulaganje, što je, smatra ministar, ogroman podsticaj i ogroman pozitivan znak za Srbiju i njen put ka Evropi.

"Amerika nudi svesrdnu pomoć u tome da podrži evrointegracije Srbije, ali mislim da su, sem reči i političke podrške, ovo najvažniji signali, kada je tako renomirana firma, kao što je "KKR" želi da proširi svoju delatnost u Srbiji. Oni su kupili SBB za ogromne pare i sada žele to da prošire na ostale sektore i mislim da je to mnogo značajno", rekao je Vujović.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva