:

:

TV Most

clock

April 24, 2016   12:05

0

151

Vujanović ocekuje da sporazum vlasti i opozicije o izborima

On očekuje da će taj dokument biti potpisan vrlo brzo.

„To je nesumnjivo dokaz demokratske odgovornosti Crne Gore i njene spremnosti da da mogućnost opoziciji da u završnom periodu mandata ove vlade učestvuje u izvršnoj vlasti na odgovoran način i bude svedok delovanja svih državnih organa, javnih ustanova i preduzeća u izbornom procesu, dobijajući šansu da utvrdi kako se taj proces odvije sa aspekta kredibilnog rezultata parlamentarnih izbora i kredibilnosti vlade koju očekujemo“, rekao je Vujanović za Glas Amerike.

On je naveo da misli da je to prvi put da se opoziciji nudi da, zajedno sa vlašću, učestvuje u kampanji i da se na taj način eliminiše prigovor da se kroz aktivnosti vlade promoviše samo vladajuća koalicija.

„Očekujem da će se napraviti organizacija vlade čiji će rad pokazati da je Crna Gora tim modelom, koji nigđe nije primijenjen, pokazala visoku demokratsku odgovornost i spremnost da učini sve da rezultat parlamentarnih izbora bude opšte prihvatljiv, a da vlada ima punu kredibilnost“, dodao je Vujanović.

On je kazao da je to poseban interes, jer je Crna Gora intezivno u procesima evropskih i evroatlanskih integracija.

Upitan da li očekuje neke probleme u funkcionisanju nove vlade, on je saopštio da ne očekuje.

„Očekujem da će oni koji budu u vladi sa visokom odgovornošću da se posvete onim obavezama koja su primarna nadležnosti njihovih ministarstava, a da će imati punu mogućnost da kontrolišu rad svih organa koji učestvuju u izbornom procesu i uslove se da se oni organiziju u krajnje fer i slobodnim uslovima“, saopštio je Vujanović.

Na pitanje kada očekuje da će Crna Gora postati punopravna članica Alijanse, Vujanović je naveo da je teško prognozirati fiksni datum.

„Ono što je evidentno je da postoji visoko raspoloženje za ratifikaciju. Nakon što se utvrdi prtokol, mislim da će prvo zemlje naše regije da ga ratifikuju“, kazao je on.

Upitan da li poslije oktobarskih izbora u državi očekuje neki zaokret kada je u pitanju pristupanje NATO-u, on je rekao da ne očekuje.

„Mislim da nema niti jednog razloga da se on usporava, naprotiv, mislim da postoji razloga da se on maksimalno ubrza, jer je Crna Gora po oceni svih i u vojnom, i u političkom smislu ostvarila sve NATO standarde“, saopštio je Vujanović.

Na pitanje kako Crna Gora planira da reši probleme rasprostranjene korupcije i slobode medija koji se navode u nedavnom izveštaju Stejt dipartmenta, Vujanović je kazao da je vladavina prava je ključna potreba crnogorskog društva.

„Maksimalno smo posvećeni obezbeđivanju svih uslova da vladavina prava bude do kraja poštovana i podršci svih eksperata koji bi mogli doprineti kvalitetnoj organizaciji svih institucija i njihovom delovanju koji su u funkciji afirmacije vladavine prava“, poručio je Vujanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva