:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2015   12:05

0

118

Vujanović: Crna Gora faktor stabilnosti u regionu



Vujanović je na Konferenciji načelnika generalštabova država Balkana rekao da je uspešno sprovođenje reformi u oblasti odbrane i bezbednosti potvrđeno na prošlogodišnjem NATO samitu u Velsu, kada je započet intenzivirani i fokusirani dijalog sa Crnom Gorom.

"U cilju postizanja neophodnih NATO standarda, Crna Gora posvećeno radi na reformi bezbednosnog sektora, jačanju podrške javnosti evroatlantskim integracijama, modernizaciji vojske i vladavini prava. Verujem da će svojim članstvom u Alijansi Crna Gora doprineti stabilnosti regiona, što bi za NATO savez trebalo da bude još jedan važan razlog podrške članstvu", naglasio je šef države.

Vujanović smatra i da ulazak zemlje u Evropsku uniju i NATO nije moguće ostvariti "bez afirmacije dobrosusedskih odnosa i aktivne uloge Crne Gore u regionalnoj saradnji", prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Osvrnuvši se na bezbednosne rizike savremenih država su, crnogorski predsednik je ocenio da su oni "brojni i različiti po svom obliku i intenzitetu".

Savremena bezbednost se, dodao je on, bitno razlikuje od onih u prošlosti i više nije usko vezana za bezbednost njenih granica, niti za klasičnu povredu teritorijalnog integriteta, a neprijatelj može biti daleko od granica države.

Vujanović je ukazao i na to da aktuelna ekonomska kriza izaziva nezadovoljstvo građana, čime se stvara plodno tlo za podgrejavanje verskog i nacionalnog ekstremizma, što može da, ocenjuje on, ugrozi mir i stabilnost na ovim prostorima.

"Zbog toga smatramo da su intenzivna regionalna saradnja u oblasti odbrane, redovna komunikacija najodgovrnijih političkih i vojnih zvaničnika, kao i integrativni procesi zemalja regiona u EU i NATO osnovni preduslovi da naš region zaštitimo od bilo kakvih oblika nestabilnosti", zaključio je Vujanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva