:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2017   16:23

0

368

Vučitrn: Raseljeni Srbi obeležili hramovnu slavu

U etnički očišćenom Vučitrnu do 1999. godine živelo je oko 1500 Srba. Jedini živi svedok njihovog postojanja je i nakon 18 gogina crkva Sv. Ilije u kojoj za praznik i hramovnu slavu dolaze raseljeni da obiđu ovu svetinju i prisustvuju bogosluženju.

Delimično obnovljena crkva koja je više puta paljena i rušena ponovo je oživela 2013. sa dolaskom sveštenika Sime ÄŒimburovića koji se od ovog Sv. Ilije sa činom protojereja moli za sve raseljene i njihov povratak.

„On se prihvatio da služi u crkvi koja je bila spaljena i koja je preživela ono što su naši sunarodnici preživeli ne davno, ono što se desilo sa njihovim domovima, to je njegova najveća zasluga da svojim boravkom ovde pri ovom hramu on sa svojom porodicom čini da ovo mesto i dalje bude živo, da bogosluži i da se u ovom gradu, gde praktično nema ni jedne srpske porodice, da se u ovom gradu služi sveta liturgija“, rekao je vladika Teodosije.

Stotinjak raseljenih Vučitrnaca koji su za ovaj praznik prisustvovali svetoj arhijerejskoj liturgiji sa uvek prisutnim emocijama i tuge i radosti ne kriju nadu u skorije stvaranje uslova za povratak.

„Nadam se da će naredne godine doneti bolje uslove i da će se neki naši građani, koji su emotivno vezani za ovaj grad, za ove grobove, obnoviti život ovom srednjevekovnom gradu. Mnogi od njih su samo 12 kilometara odavde, u Kosovskoj Mitrovici“, istakao je Dragiša Murganić.

Nakon liturgije na groblju, koje je u krugu crkve, raseljeni su pored porušenih nadgrobnih spomenika zapalili sveće.

Obeležavanje hramovne slave Sv. Ilije i dolazak raseljenih u Vučitrn obezbeđivali su pripadnici KFOR-a i Kosovske policije.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva