:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

195

Vucis: Å ansa koja se ne sme ispustiti


Vucis je za ERT1, na pitanje da li su i druge strane zainteresovane za iznalaženje rešenja, odgovorio da su svi izrazili interesovanje, posebno EU, NATO i susedne zemlje, prenela je ANA.



Prethodno su makedonski mediji preneli da vlade Skoplja i Atine očekuju da će izaslanik UN i medijator u pregovorima o imenu Makedonije, Metju Nimec, predložiti rešenje na predstojećem sastanku, 17. januara u Njujorku.



Ministri spoljnih poslova dveju država zaključili su tokom poslednjeg susreta da je promocija bilateralnih odnosa i saradnja glavni prioritet, ali i da su optimistični u pogledu pronalaska rešenja tog dugogodišnjeg spora.



Grčki zvaničnici su istakli da Atina želi da u ovoj godini reši spor sa Skopljem koji traje 25 godina.



Atina blokira pokušaje bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i ometa njene težnje ka članstvu u EU jer tvrdi da ime Makedonija podrazumeva polaganje prava na severni region Grčke koji nosi isto ime.



U skladu sa sporazumom iz 1995, Grčka je pristala na privremeni naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" dok se spor ne reši, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ta zemlja pridrži NATO-u ili EU.



Grci su veoma osetljivi kad je reč o pitanju imena i kasnije ovog meseca planirani su skupovi na severu Grčke protiv bilo kakvog kompromisa koji bi podrazumevao upotrebu imena Makedonija.



Međutim, Atina navodi da sada postoji mogućnost da se spor reši nakon izbora umerenije vlade u susednoj zemlji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva