:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2018   12:05

0

200

Vučić:NATO 1999. godine udario na malu zemlju


Naveo je da je 24. mart 1999. godine jedan od najtežih dana za zemlju i prvi u nizu 78 predugih dana bespomučne agresije najveće alijanse na malu zemlju u srcu Evrope.  



Istakao je da je ubijeno 2.500 ljudi u tačno 2.500 udara.



"Kada nema krivaca a ostanu samo žrtve, kako se zločin zove?", upitao je predsednik Srbije. 



Poručuje da svakog 24. marta obeležavamo ubijanje našeg naroda i u Varvarinu, Grdelici, Batajnici.



"Ne moramo ni imena da im govorimo, one koje je NATO pokušavao da prevede u analize, procente. To birokratko brisanje naših života dovelo je do toga da se o nama priča kao o kolateralnoj šteti, o tome koliko su Srbi krivi", ukazao je predsednik.



Kad god kažu kolateralna šteta, mi ćemo reći ime i prezime ubijenog, zato što znamo da njihovo ubistvo nije bila greška već namera, poručuje Vučić.



"Sve je smišljeno i izvedeno sa jasnim ciljem, svaki od 500.000 projektila sproveden je i bačen sa namerom da se ubijaju ljudi, civili, da se ubijaju naši vojnici, policajci, Srbija. To su hteli, to je bio njihov cilj. To je bila cena koju smo podneli da bi oni pobedili, kako su rekli - zlo. A to zlo je bila borba da sačuvamo integritet i slobodu", istakao je predsednik Srbije.



"Srbija koju nisu ubili i nikada neće njihova je najveća kletva, a naš zadatak i naša budućnost", rekao je predsednik.



Rekli su, podseća Vučić, da je to bila borba protiv diktature.



"Onda kad više nije bilo diktature, onda su proterali naše ljude sa Kosova, odvojili Crnu Goru, a onda su definitivno oduzeli Kosovo. Toliko o časti i njihovom obrazu. Sve bombe i svi iskidani životi nisu bili dovljoni. Kazna koju je neko smislio kao da još nije izvršena. Kao da cela ova zemlja treba da postane jedan veliki spomenik nečijim političkim ambicijama", ukazao je predsednik Srbije.



Danas jačamo, kaže, polako i postepeno, ekonomski smo snažniji, izbegavamo pomisao o sukobu, izbegavamo pomisao na osvete.



"Znam da će ovaj put morati dobro o svemu da razmisle i da nađu bolji razlog nego što su ga imali pre 19 godina. Nema opravdanja i nema prostora za krvavu ironiju. Ali, ima našeg pamećenja", napominje predsednik.



Uzeli su nam, navodi, i više nego što smo imali da ponudimo.



Ceremonija je počela na centralnom gradskom trgu, simbolično, gašenjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.



Naziv ceremonije je "Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo".



Ceremonija je počela na centralnom gradskom trgu, simbolično, gašenjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva