:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2017   12:05

0

183

Vučić:Interes što je moguće bolji odnosi s Nemačkom


Aleksandar Vučić je konstatovao da na kvalitet odnosa utiče i sve bolja ekonomska saradnja sa nemačkim saveznim pokrajinama Bavarska, Baden Virtemberg, Hesen i Severna Rajna Vestfalija i naglasio da se očekuju dodatna ulaganja nemačkih kompanija u Srbiju.



Predsednik je naveo da su nemački investitori sigurni i pouzdani i da su kao takvi dobrodošli na srpskom tržištu.


Beate Merk je istakla da je Srbija zemlja koja, ukupno gledano, ide u pravom smeru, a pre svega u ekonomskom smislu.



Vučić i Merk su, kako je saopštila kancelarija za saradnju s medijima predsednika Republike, razgovarali o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama Srbije.



Predsednik Vučić zahvalio je na podršci Bavarske evropskom putu Srbije, naglasivši da su evrointegracije permanentni proces koji menja srpsko društvo i koji je od ključnog značaja za razvoj naše zemlje.



"Hvala na brizi za Srbiju i čestim dolascima nemačkih zvaničnika. To pokazuje da je Nemačkoj stalo do Srbije", istakao je predsednik Srbije.



Ukazao je da je Nemačka i glavni inicijator Berlinskog procesa, koji ima za cilj revitalizaciju saradnje unutar regiona Zapadnog Balkana, kao i saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i članica EU.



"Osim političkog značaja samog procesa, akcenat je na poboljšanju regionalne saradnje u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja", rekao je Vučić.



Tokom sastanka razgovaralo se i o situaciji u regionu, za koju je konstatovano da nije jednostavna, ali da postoji nada da će lideri zemalja Zapadnog Balkana raditi na očuvanju mira i stabilnosti, i ekonomskog napretka regiona.



Dvoje sagovornika razgovarali su i o dualnom obrazovanju i digitalizaciji, koji su prioriteti srpskog školskog sistema i nemačkoj pomoći u toj oblasti.



Ministarka za evropske poslove Bavarske se tokom posete Beogradu sastala i sa ministarkom evropskih integracija Jadrankom Joksimović.


Merk i Joksimovićeva su tokom sastanka razgovarale o razvoju odnosa Srbije sa Nemačkom i Bavarskom, planovima i mogućnostima za dalju saradnju, Evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u Srbiji sprovode, odnosima u regionu i drugim aktuelnim temama.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva