:

:

TV Most

clock

April 04, 2015   12:05

0

144

Vučić: Železara u maju profitabilna

"Imaćemo i dodatne uštede. Železara će biti nosilac privrednih aktivnosti u Srbiji. Iza Fijata je već drugi izvoznik, dramatično povećava proizvodnju i u potpunosti je opredeljena ka izvozu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da je u januaru Železara imala minus od devet miliona evra, da je u martu taj minus za "15 puta niži", a da će u aprilu iznositi oko pola miliona.

On je precizirao da su ostvarene uštede na kupivini sirovina, kao što je koks, na kome je ostvarena ušteda od dva miliona dolara mesečno.

"U aprilu ćemo imati oko 85.000 do 90.000 tona, a u maju ćemo ići na maksimum proizovdnje od 95.000 tona kada je reč o jednoj viskoj peći. U novembru očekujem pokretanje druge visoke peći i da idemo na rekordnu proizvodnju", rekao je premijer.

Vučić je izneo, kako je naveo "ohrabrujuće podatke", o stanju srpske privrede.

Prema njegovim rečima, deficit budzeta smanjen je više od očekivanog, pa tako u prvom kvartalu iznosi 21,4 milijarde dinara.

"Bilo je planirano da se deficit smanji na 55 milijardi i time bi bili zadovoljni i MMF i mi, jer smo takav sporazum postigli, ali mi smo uspeli da u prvom kvartalu smanjimo deficit na 21 milijradu i 445 miliona, što je za 33,5 milijardi bolji rezultat", rekao je on.

Vučić je kazao da je takav rezultat ostvaren zahvaljućući većim prihodima, pre svega boljoj naplati poreza i sniženim rashodima.

On je kazao da nije zadovoljan ulaganjima u kapitalne investicije, jer one iznose "samo 2,5 milijarde" u janurau i februru i da će država gledati da one budu značajno veće u narednim mesecima.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva