:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 28, 2015   12:05

0

114

Vučić za AP: Naš strateški cilj je članstvo u EU

Na konstataciju američke agencije da se Srbija nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije zbog politike koju vodi prema Ukrajini, a da neki zapadni zvaničnici insistiraju da se Srbija odluči kuda želi da ide - da li želi zbližavanje sa Rusijom ili EU, srpski premijer ističe:

"Ne radi se o balansiranju. Naš starteški cilj je put u EU i veoma čvrsto smo na tom putu. Da, s druge strane, želeli bismo da očuvamo dobre odose sa Rusijom", rekao je Vučić za AP i upitao šta ima loše u tome.

"Šta je loše u tome?Ja ne vidim ništa. Ne govorimo o biranju strana, naša strana je naš put u EU, naša strana je Srbija (i njen interes)", rekao je Vučić u intervjuu.

Vučić je podsetio da je to otvoreno rekao i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare.

"Možete li da navedete nekog drugog ko je to rekao tako otvoreno kao ja pred Vladimirom Putinom ", upitao je on.

Vučić je takođe naglasio da su za put Srbije ka EU veoma važni dobri odnosi sa Vašingtonom.

"Vašington je, naravno, izuzetno važan i mi se nadamo da će oni podržati naš evropski put i naše ekonomske reforme, koje su veoma važne za našu zemlju", dodao je Vucicć.

AP podseća da će Vučić početkom juna otputovati u posetu SAD.

Kaže i da je Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa, a AP navodi da je premijer dodao i da je jedna od mogućnosti gasovod kojim bi se gas u Evropu dopremao iz Azerbejdžana.

"Što se tiče energetske bezbednosti, energetske sigurnosti, Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa, što je takođe veoma važno za naše američke prijatelje", rekao je Vučić u intervjuu koji je za AP dao u Tirani, gde se nalazi u dvodnevnoj poseti.

Agencija ocenjuje da podrška gasovodu za transport gasa iz Azerbejdžana predstavlja veliki politički zaokret za Srbiju, tradicionalnog ruskog saveznika.

Takav potez Srbije u Moskvi bi mogao da naiđe na neodobravanje, dodaje AP.

AP navodi da SAD ohrabruju balkanske države da se okrenu alternativnom trans-jadranskom gasovodu, kojim će se azerbejdžanski gas transportovati od Kaspijskog jezera do Italije, umesto da polažu nade u projekat koji podrazumeva transport ruskog gasa preko Turske.

Zapad otužuje Rusiju da koristi gas kao sredstvo za jačanje političkog uticaja u zemljama kao što je Srbija, dodaje AP.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva