:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Rade Prelić)

clock

Avgust 23, 2018   14:21

0

190

Vučić: Vraćamo život i nadu u Banat, biće još kineskih investicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je veliko zadovoljstvo dolaskom kineskog investitora i istakao da će, ako za 25 dana u Kini potpiše i ugovor o toj investiciji sa predsednikom Kine Si Đinpingom, Zrenjanin, ali i ceo Banat moći da se raduju.

Vučić je u Zrenjaninu prisustvovao ceremoniji potpisivanja sporazuma za izgradnju fabrike guma kineske kompanije, koja će uložiti 950 miliona dolara, a proizvodiće više od 13 miliona guma godišnje. Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Vang.

Predsednik je podsetio da su u trci za kinesku investiciju bile i Poljska i Češka, ali da je na kraju Srbija uspela da privuče kineskog investitora.

"Borili smo se iz dana u dan. Rekao sam da će imati najpovoljnije uslove i da dođu u srednji Banat. Hoćemo da vratimo, život, nadu, da Banat bude bogat", rekao je Vučić.

On je naglasio da će sa tom kompanijom doći i veliki broj dobavljača, kompanija koje sarađuju sa "Šandong Linglongom", a jedna od njih je kompanija koja se bavi proizvodnjom cinka, čiji predstavnik je takođe prisustvovao danas potpisivanju sporazuma za fabriku guma.

"Izabrali su lokaciju ovde u Zrenjaninu, pa će oni u Zrenjaninu još 500 ljudi da zaposle", rekao je predsednik i ukazao da je reč o kompaniji koja drži 20 odsto svetske proizvodnje cinka.

Osim njih stiže i najveća građevinska kompanija u Kini, neki misle i u svetu, koja ima profit od 160 milijardi, što je četiri puta više od BDP Srbije, čiji predstavnik takođe boravi u Zrenjaninu.

"Još mi je gospodin Vang obećao da još najmanje tri kompanije dolaze u Srbiju", zaključio je predsednik.

Li Mančang: Još više kineskih investicija

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang zahvalio je predsedniku Vučiću na posvećenosti napretku zemlje, bez kojeg, kaže, ne bi bilo današnjeg sporazuma o izgradnji fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, i poručio da će biti još više kineskih investiicja u Srbiji.

"Ja sam čvrsto uveren da će više kineskih kompanija da dolaze da investiraju u Srbiju. Budite uvereni šta sam vam rekao, zapamtite, doći će još više kineskih investicija", rekao je Mančang i dodao da će investicija biti realizovana zahvaljujući "otvorenosti, sposobnosti, efikasnosti našeg prijatelja, predsednika Vučića".

"Zahvaljujem mom prijatelju Vučiću, bez njega ne bi bilo potpisivanja ovog sporazuma", rekao je kineski ambasador.

On je dodao da kineska kompanija izgardnjom fabrike učestvuje u projektu kineskog presednika Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put".

Izvršni direktor kompanije, Ven Vang preneo je prisutnima da se seća da je predsednik Vučić najmanje tri puta učestvovao na sastancima, te davao sugestije da bi se projekat realizovao.

"Želim da se najiskrenije zahvalim predsedniku Vučiću za pomoć, bez koje ovaj projekat danas ne bi bio realizovan. On je od prvog dana u tome učestvovao i video sam kod njega veliku želju da uradi nešto dobro za svoju zemlju", podvukao je on.

Vang je kazao da je u pregovorima kao partnera imao i veoma efikasnu vladu.

Rekao je da je razmatrao izgradnju fabrike u okolnim zemljama, ali da je odluka pala na Srbiju, zemlju koja daje nadu za uspešnu investiciju.

Zahvalio se i ambasadoru Kine rekavši da je kod njega ostavio veliki utisak time što ima odlične odnose sa predsednikom Srbije, dodajući da on predsatvlja most prijateljstrva dve zemlje.

Vang je rekao da se radi o strateškoj investiciji u Srbiju vrednosti od 800 miliona evra, kao i da će fabrika zapošljavati 1.200 radnika.

Planirani su prihodi od poslovanja buduće fabrike u visini od 600 miliona evra godišnje, ukazao je on, dodajući da će proizvodi iz Zrenjanina uglavnom snabdevati velike evropske proizvođače automobila.

"Uvereni smo da ćemo time dati doprinos razvoju srpske privrede", naglasio je on.

Srbija označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu

Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu.

Ta kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

"Šandong Linglong" odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije "Linglong tajer" je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.

O kineskoj investiciji u Zrenjaninu piše i hrvatski Jutarnji list. U tekstu pod naslovom Nova kineska investicija u regionu stoji da će se u Zrenjaninu proizvoditi 13 miliona guma godišnje, da je Odbor direktora Šandong Linglonga odobrio predlog izgradnje fabrike u slobodnoj zoni u Zrenjaninu, i o tome obavestio berzu.

"Srbija na drugom mestu po rastu BDP-a u Evropi"
Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija po rastu BDP na drugom mestu u Evropi u drugom kvartalu, odmah iza Poljske, a deli treće mesto sa Mađarskom, kada je u pitanju prvo polugodište 2018. godine, posle Irske i Poljske.

Vučić je rekao da se istovremeno javni dug zemlje smanjuje, da će do kraja godine moći da ide i ispod 50 odsto, da Srbija šest godina ima najčvršću valutu i na istom je nivou za sve to vreme i ima stopu rasta mimo očekivanja i MMF-a i Svetske banke.

Kako je rekao, ponosan je na građane, na penzionere, na sve one koji su verovali i znali da će se doći do rezultata, i naveo da bez njihove podrške tih rezultata ne bi bilo.

Vučić je kineskim prijateljima, partnerima i investitorima, poželeo da ostanu dugo u Srbiji, da zajedno radimo i da Srbija nastavi da se ubrzano razvija.

Više direktnih stranih investicija
Srbija u prvi šest meseci ove godine ima 1,404 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je 15,6 odsto više nego u istom periodu lane, izjavio je Vučić.

Podsetio je, istovremeno, da je prethodna godina bila rekordna po tom pitanju i to bez velikih privatizacija.

Vučić je rekao da "Šandong Linglong" u Zrenjaninu planira investiciju vrednu 950 miliona dolara. "To su ogromna sredstva. Hrvatska je prošle godine imala ukupne strane investicije nešto veće od toga", podvukao je Vučić.

Ponovio je da je srećan zbog potpisanog sporazuma, a da će sreća biti potpuna kada ugovor bude potpisan i da se nada da će do toga i doći tokom njegove posete Kini, 18. ili 19. septembra.

Dodao je da će sa kineskom kompanijom doći i veći broj dobavljača, kao i da će biti posla i za naše špeditere.

Ponovio je da Srbija ima suficit u budžetu, a da će udeo javnog duga u BDP-u do kraja godine biti ospod 50 odsto.

Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva