:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2017   12:05

0

186

Vučić: Ustavne promene samo uz širok konsenzus

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će u ustavne promene Srbija ići samo ako bude postojao široki konsenzus.

"Nećemo ništa oktroisati, bez obzira na većinu koju imamo. Ili ćemo imati širok konsenzus ili nećemo ići u to", kazao je Vučić novnarima u Vladičinom Hanu gde je položen kamen-temeljac za novi pogon turske fabrike "Teklas".

Odgovarajući novinarima na pitanje o mogućnosti ustavnih promena, Vučić je rekao da je važno da se započne razgovor o ozbiljnim temama, a ne da se taj razgovor svodi "na 140 karaktera u kojima treba nekog da opsujete ili izgovorite sve najružnije".

Istakao je da treba ozbiljno da razgovaramo i posvetimo se budućnosti, da budemo dozvoljno odgovorni prema pokoljenjima koja dolaze.

"Ako nismo dovoljno odgovorni, nemam problem s tim. Rekao sam već da su jedan ili dva odsto šanse da sebe promenimo, a tolike su i da sebe promene drugi, pošto je za dogovor potrebno dvoje", objasnio je Vučić.

Predsednik, međutim, smatra da je srpsko društzvo zrelo i da nije više vreme za ljude kojima je sujeta "veća od vijadukta" iznad Vladičinog Hana, ili za one koji razmišljaju samo o svojim foteljima, već za ljude koji razmišljaju o budućnosti svoje zemlje i ljudi.

Vučić je rekao da je zadovoljan dijalogom koji se vodi i različitim idejama koje stižu.

Ukazao je da je čuo šta su Dragoljub Mićunović i drugi, koji imaju pristojne predloge, rekli.

"Uvek smo spremni da razgovaramo i o Ustavu i svemu drugom. U normalnim zemljama se razgovara, a oni koji tvrde da Srbija nije normalna, plašim se da govore o sebi, pre nego o bilo kom drugom", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da neće da se bavi "raskolom unutar opozicije", jer bila ujedinjena ili razjedinjena opozicija nema rezultat, niti će dobiti izbore i vlast, a na dodatno pitanje novinara kako vidi stav Saše Jankovića da od njega očekuje da mirno preda vlast uzvratio je pitanjem: Hoće večeras? ili malo pre...".

"Nisam čuo da se narod negde izjašnjavao", primetio je Vučić i poručio da u svakom slučaju vlast u Srbiji neće postavljati ni ulica, niti strane ambasade, već narod na izborima.

Kako je rekao, nema nikakav problem s izborom naroda i kako narod odlučuje, ali je, kaže, uveren da opozicija "vladati neće", jer narod ne želi one koji mrze.

Neće ga, dodaje, "takvi sklanjati", otići će sam.

"Smatram da sam značajno političko nasleđe ostvatio Srbiji. Sve bitke sam dobio najubedljivije i mislim da se to skoro neće ponoviti", naveo je Vučić.

Vučić je naveo i da će on predložiti nekoga ko će ih (opoziciju) pobediti na narednim izborima.

"A, to, da se tuku oko fotelja, neka se tuku oko čega hoće", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da je stopa nezaposlenosti u nasoj zemlji na najnižem nivou i trenutno iznosi 10,6 odsto.

Vučć je pojasnio da su tome doprineli i sezonski poslovi, ali kada ih ne bude bilo da će stopa nezaposlenosti biti između 12 i 13 odsto.

Govoreći o stranim investitorima koji dolaze u Srbiju, Vučić je rekao da to što je 35 kompanija ušlo u procedure za dobijanje subvencija zapravo znači 22.341 novih radnih mesta.

"Hoću Kraljevčane da obradujem, uskoro stižu dve kompanije i ima prostora za 5.000 novih radnih mesta", rekao je predsednik.

Vučić je dodao da je cilj da se pohgoni otvaraju u nerazvijenim opstinama, Bojniku, Babušnici, gde ljudi napustaju svoje kuće i odlaze u veće gradove.

"Imamo problema sa zapadom Srbije, Bajina Bašta - Valjevo, Loznica, tu ćemo morati da ojačamo. Naravno i istok Srbije", zaključio je Vučić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva