:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2018   12:05

0

179

Vučić: Uloga policije se ne primećuje dovoljno





Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će učniti sve da policija dobije priznanje kakvo zaslužuje i dobije tu podršku i kroz veće plate. 









On je istakao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao i da ga je informisala da će i ove godine dobiti značajno uvećana primanja, opremu i mogućnost da pripadnici MUP dođu do novih stanova. 









- Neretko imam priliku da čestitam, ali nkada sa takvim strahopoštovanjem, kao kada se srećem sa vama, pripadnicima srpske policije, sa ljudima koji na svoj posao odlaze svakog jutra sa svešću da je povratak kući neizvestan. Divim se vašim porodicama koje vas čekaju i išćčekuju i koje dobro i možda jedine razumeju težinu vašeg posala. Srećan vam Dan policije na verovatno najtežem, najopasnije i najznačajnijem zadatku u svakoj državu – poručio je predsednik Srbije na Centralnoj ceremoniji oleževanja Dana MUP-a ispred Skupštine Srbije.









Kako je dodao, pripadnici policije omogućavaju svima ostalima da žive bez straha









 - Ružan deo vašeg posla je i činjenica da se ta vaša uloga ne primećuje dovoljno i često vas poistovećuju isključivo sa represijom, zameraju vam podjedanko i kada ste strogi kada ste blagi. Očekuju da rešite sve ono što niko drugi ne bi mogao i ne bi hteo ni da pokuša – naveo je Vučić. 









- Sada kada smo odlučili da pripadnicima bezbednosnih struktura omogućimo da po povoljnim uslovima dođu do stanova, prva reakcija dela javnosti je bila – hoće da potplate repreivni aparat da bi ih štitio. Ne treba nam niko da bi štitio nas, već samo Srbiju i našu decu – naveo je predsednik









- Dugujemo vam svaki miran dan i bezbrižnu noć, svako odustvo straha koji bi vladao nama da vas nema. Dugujemo vam i ponos onaj koji treba da osećate zbog svega što radite i naš što vas imamo – istakao je Vučić. 









Govoreći o rezultatima rada policije, on je istakao da je od janura do aprila oduzeto 70 odsto više droge nego u istom periodu prošle godine, za 45 odstoi povećan je broj počinilaca krivičnih dela uhvaćenih na delu, smanjen je broj krivičnih dela protiv imovine za 10 odsto, povećan je procenat rasvetljavanja zločina koja su polinila NN lica... 









Kako je dodao u 2017. godini je ukupna stopa kriminala u odnosu na 2008. smanjena za 15 odsto. 









Stefanović: Srpska policija garant stabilnosti i bezbednosti 









Potpredsednik Vlade i ministar unutaršnjih psolova Nebojša Stefanović istakao je danas da je srpska policija dokazala da je garant stabilnosti i bezbednosti i naglasio da se čuvari reda svakodnevno bore sa organizovanim kriminalom te da na našoj teritoriji ne postoji nijedna ozbiljna kriminalna grupa koja može da ugrozi državu, niti kriminalc koji ne strepi od privođenja licu pravde. 









Stefanović je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana policije, istakao je da MUP vodi odlučnu borbu protiv svih vrsta kriminala i da je ponosan na rad pripadnika tog ministarstva koji su zajedničkim radom, jedinstvom i kolegijalnošću postigli odlične rezultate. Izrazio je zahvalnost i onima u redovima policije koje građani neće prepoznati da su čuvari reda, a koji naporno rade da budemo svi bezbedni. Ukazao je da je, zahvaljujući tom predanom radu policije, bilo najmanji broj počinjenih krivičnih dela u poslednej dve decenije, najmanje ubistava u poslednjih 30 godina. 









- Zaplenili smo više od 4,1 tone narkotika i procesuirano je više od 1.700 ljudi. U prva četiri meseca u Srbiji imamo najmanji broj poginulih u saobraćaju od kada se vodi statistika. Od pcocetka primene novog zakona imamo 37 odsto manje stradalih, a 10.000 manje povređenih u saobraćaju - konstatovao je Stefanović. 









Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi na podršci koju policija ima. 









- Pripadnici MUP-a su zahvaljujući toj podršci daleko opremljeniji i sigurniji u izvršavanju zadataka. Početkom godine plate su povećane 10 odsto, a pripadnici MUP u mogućnosti su da kupe stanove po povoljnijim uslovima. Nemamo ništa protiv da predsednik i vlada nastave da nam pomažu - poručio je on. 









Stefanovcih je rekao da danas građani imaju prilike da vide nove uniforme, novu opremu, tehniku i nova modernizovana vozila. Kazao je da su obezbeđena sredstva i da očekuje isporuku novih vatrogasnih vozila, a početkom godine i helikoptera. Rekao da je ovaj dan posvećen porodici, druženju, kao i očuvanju visokog poverenja građana u policiju, da deca u svakom trenutku u policajcu vide zaštitnika. 









- Sa decom treba strpljivo razgovarati i ukazivati na opasnosti. Zato sam inicirao program kojim približavamo policiju deci i deci ono što policija radi. Do sada je održano preko 45.000 časova, a od naredne školske godine policajci i vatrogasci družiće se i sa đacima prvacima - najavio je Stefanović. 









On je istakao da zahvaljujući prisustvu policajaca u blizini škola nema nastradale dece. Na kraju govora on se zahvalio policiji što je ?štit svoje države? i što ponosno nose boje svoje zemlje na uniformi.   







Građanima prikazani oprema i veštine MUP-a




U okviru obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u Pinonirskom parku održava se taktičko-tehnički zbor na kome je građanima prikazana oprema i veštine pripadnika MUP-a. U parku su postavljeni šatori i po organizacionim jedinicama izloženo je čime se bave i kakva oružja, oruđa i opremu koriste. Program je prilagođen najmlađima, postavljene su i veštačke stene na koja se deca penju, kao i poligon za policijske pse, oko kojih su se najmlađi okupili. Njihovu pažnju privukli su i vatrogasci, na platou ispred Starog dvora, koji su im pokazali kako se gasi požar i ispravno rukuje protiv-požarnim aparatima. Deca su "okupirala" i štand Žandarmerije, gde su se slikali "pod punom opremom" - sa štitom, kacigom, štitnicima... Tu su bili izloženi i uređaji za protivdiverzionu zaštitu, balistički štit, teleskopska ruka koja operativcima omogućava da rade sa sumnjivim uređajima i objektima na udaljenosti od tri metra... Izložena su i oruđa podrške - automatski bacač granate, protivavionski mitraljez i mitraljez M84, kao i oprema Ronilačkog centra Žandarmerije. Mališanima su zanimljivi bili i policijski automobili i motori, čuli su od Saobraćajne policije kako da se ponašaju u saobraćaju. Na štandu Uprave granične policije izloženi su uređaji za dnevno i noćno osmatranje, ogledala za vršenje protivdiverzionih pregleda, detektor eksploziva i narkotika... Na zboru su se predstavili i Naučno kriminalistički tehnički centar, kao i Policijska akademija. Cilj održavanja manifestacije je da se MUP približi građanima. Centralna manifestacija obeležavanja Dana MUP-a i Dana policije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić počinje u podne ispred Doma Narodne skupštine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva