:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2017   12:05

0

148

Vučić ubrzava diplomatske procese važne za Srbiju

U njegovom rasporedu su, kako saznaje Tanjug, najpre 22. Svetski naftni kongres u Turskoj, a slede sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke u Solunu, zatim zvanični sastanak sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom u Briselu, pa sastanak sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Vašingtonu i, konačno, zvanična poseta Rimu i sastanci sa italijanskim državnim vrhom.

Bez poređenja značaja Vučićevih predstojećih susreta sa jednim od najznačajnijih ličnosti evropske i "prekoatlantske" politike, prvi na agendi, Svetski naftni kongres, koji se ove godine održava 9–13. jula u Istanbulu, i smatra se najvažnijim forumom koji se tiče naftne i gasne industrije, svakako je, i u viđenju šefa države, izuzetno važan.

Taj skup će okupiti više od 6.000 učesnika iz 100 zemalja sveta, koji će razgovarati o stanju, budućim kretanjima i strateškim opredeljenjima u gasno-naftnom sektoru u svetu.

Najavljen je dolazak američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, albanskog predsednika Edija Rame, bugarskog premijera Bojka Borisova, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva... ali i šefova najvećih svetskih naftnih kompanija.

Predsednik Srbije najavio je da će glavna tema njegovih razgovora u Istanbulu, a kasnije i u Solunu, biti gasovod "Turski tok", o kojem će, i bilateralno i u okviru foruma, razgovarati o tom gasovodu, koji, preko naše zemlje, treba da ide do Mađarske.

Istakao je da je potrošnja gasa u Srbiji u prvih šest meseci veća za 40 odsto nego prošle godine, što govori o rastu industrijske proizvodnje, boljim plaćanjima, kao i da izmirujemo obaveze na vreme.

Podvukao je da je pitanje energetske bezbednosti Srbije je jedno od ključnih.

Već 13. jula Vučić će biti u Solunu, na sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a u delegaciji je sedam ministara srpske vlade.

Reč je, kako objašnjava izvor iz Predsedništva, o veoma važnoj poseti, jer se Vučiću i domaćinu, grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, na sastanku trilaterale pridružuje i Borisov.

Narednog dana, 14. jula, srpski predsednik sastaje se, na radnom ručku, sa predsednikom Saveta EU, koji Donald Tusk tretira kao zvaničnu posetu.

Teme još nisu poznate, ali će ključna svakako biti nedavni zahtev Vučića Briselu da se ubrza pristup Srbije Evropskoj uniji i da se taj proces nekako oroči, pre svega s gledišta spremnosti briselske administracije da Srbiji, po svemu sudeći jedinoj zemlji kandidatu u regionu koja će ostati izvan atlantskih integracija, "oslobodi" put ka članstvu, svakako u skladu sa njenim reformskim procesima i rezultatima u pregovaračkom procesu.

Posle Brisela, Vučića očekuje zvanična poseta SAD, od 16. do 18. jula, odnosno susret sa drugim čovekom vašingtonske administracije, potpredsednikom Pensom.

Agenda još nije poznata, teme razgovora takođe, ali, i mimo toga, značaj odnosa Srbije i SAD ovu posetu diže na vrh liste spoljnopolitičkih odnosa Srbije.

Sastankom sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerom Đentilonijem, 25. jula u Rimu, Vučić će zaokružiti ovu spoljnopolitičku turneju.

Bilateralni odnosi dve zemlje, ekonomska saradnja i italijanska podrške evropskim integracijama Srbije biće na diplomatskom stolu u Rimu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva