:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2017   12:05

0

126

"Vučić u Sarajevu? Ključnu volju da pokažu Bošnjaci"

Upitan da li veruje da će do kraja mandata ovog saziva Predsedništva BiH predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biti upućen poziv da poseti Sarajevo Ivanić je rekao da "ključnu volju oko toga trebalo bi da pokažu bošnjački lideri".

"Do sada nismo imali bošnjačkog lidera spremnog da istinski prihvati ponuđenu ruku koja je dolazila iz Beograda. Do posete će doći, ali da li će ona imati istinski karakter koji u Srbiji priželjkuju – videćemo", rekao je Ivanić u danas objavljenom intervjuu za EuroBlic.

Ivanić je kazao da nema ni minimalnih pretpostavki za neku veliku promenu ustavnog uređenja BiH, jer bi, tek to automatski otvorilo ogromne političke sukobe.

"U Sarajevu bi tražili BiH bez entiteta, u Banjaluci nezavisnu Republiku Srpsku, a u Mostaru verovatno treći entitet. Ko u takvim uslovima može očekivati kompromis?", naveo je Ivanić koji u ponedeljak prepušta Draganu Čoviću poziciju predsedavajućeg Predsednišva.

On je ocenio i da u međunarodnim krugovima ne postoji jedinstven stav oko BiH.

"Ključne međunarodne inicijative ne diraju Ustav BiH, već se bave ekonomskim reformama. Uveren sam da u nekom kraćem periodu neće biti nikakvih velikih ustavnih promena. A, da neko sa strane obezbeđje jedinstvo međnarodnih faktora, to tek nije za očekivati; jer je vidljivo da Evropa, Rusija i Amerika imaju potpuno različite poglede na BiH", rekao je Ivanić.Na pitanje da li se slaže sa ocenama (predsednika RS) Milorada Dodika i (hrvatskog člana Predsedništva BiH) Dragana Čovića da BiH više ne funkcioniše Ivanić je rekao da se "BiH već prilično dugo nalazi u krizi".

"Ona funkcioniše, ali ne na način na koji bi trebalo. Kriza je počela još oko popisa, zatim besmislenim rasprava o Danu RS i pokušajima osporavanja obeležavanja tog dana. Završilo se vaninstitucionalnim delovanjem tokom pokušaja revizije tužbe protiv Srbije. To su za mene tri ključne stvari koje se unele nepoverenje i pokazale da na nivou BiH ne postoji većina", dodao je Ivanić.

Ivanić je rekao i da je to što BiH jedina na samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu nije potpisala ugovor o transportnoj zajednici regiona, zbog protivljenja RS, sramota.

"To što se desilo u Trstu je sveopšta sramota - da nakon godina pregovaranja i kada su svi sve usaglasili, u BiH nema saglasnosti oko transportne zajednice i to, opet zbog nedostatka komunikacije", rekao je on.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva