:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2015   12:05

0

118

Vučić u petak u poseti Sloveniji

Biće to četvrta zemlja regiona sa čijim najvišim zvaničnicima se premijer Vučić sastaje u manje od nedelju dana, posle Hrvatske, Makedonije i neformalnog susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u ponedeljak uveče u Subotici.

Program posete Sloveniji predviđa najpre zajedničku sednicu vlada Slovenije i Srbije, u Brdu kod Kranja, navodi se na sajtu vlade u Ljubljani, uz podsećanje da je prethodna zajednička sednica održana u oktobru 2013. u Beogradu.

Teme razgovora Cerara i Vučića, koji su se prethodno sastali u decembru 2014. u Beogradu, tokom Samita lidera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, biće pre svega produbljivanje političkog dijaloga između dve države.

Na sastanku će takođe biti reči o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i regionalnoj saradnji, ali i o najaktuelnijim međunarodnim temama kao što je ukrajinska kriza.

Predsednici vlada Srbije i Slovenije će takođe razgovarati o daljem unapređenju privredne saradnje između dve zemlje, koja je već sada vrlo dobra, navodi se u saopštenju.

U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenačkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji.

Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35. 000 radnika.

Sednici vlada Slovenije i Srbije će prisustvovati ministri obe države, zaduženi za unutrašnje i spoljne poslove, privredu i tehnologiju, odbranu, finansije, energetiku, zdravstvo, obrazovanje i nauku, sport, kulturu, poljoprivredu, kao i generalni sekretari dve vlade.

Tokom posete je predviđeno potpisivanje Sporazuma o saradnji na polju zaštite od prirodnih i drugih nesreća, kao i Memoranduma o saradnji slovenačkog Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport i srpskog Ministarstva za omladinu i sport.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva