Vesti
Vučić u dvodnevnoj poseti SAD

11:59, 16.07.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u svojoj verovatno najvažnijoj poseti ove godine, u Vašingtonu, gde će razgovarati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.
Predsednik Vučić tokom jedne od poseta Americi, Foto: Tanjug, arhiva
Predsednika Srbije u Vašingtonu dočekuju kao "ključnog aktera u održavanju mira i stabilnosti u susedstvu Srbije", kako to za Tanjug kaže bivši američki ambasador u Beogradu, a danas šef jedne uticajne think-tank organizacije, Kameron Manter.

To, međutim, ne znači da Vučića očekuje lak posao u Vašingtonu.

Naprotiv. Na to upućuju i eksperti za politiku američke administracije, koji veruju da će posetom, mimo bilateralnih tema, svakako dominirati pitanje na čijoj je strani Beograd, imajući u vidu interese zapada i Rusije u regionu.

Od šefa srpske države, po svemu sudeći, tokom ove posete, prve u tom svojstvu, očekivaće se jasni i konkretni odgovori, čije implikacije, takođe, mogu biti vrlo konkretne.

Razume se da će na stolu biti i druga, bilateralna pitanja, pre svega ekonomske saradnje i američkih investicija u Srbiji, ali i saradnje na odbrambenom planu.

Vučić će tako već danas imati sastanak sa šefom Biroa nacionalne garde SAD Džozefom Lengjelom i komandantom Nacionalne garde Ohaja, general-majorom Markom Bartmanom.

Očekuje ga i susret sa predstavnicima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Business Council for International Understanding).

U kompaniji CISCO srpski predsednik će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju.

Zatim će imati sastanak sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem.

Takođe je planiran susret sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa, kongresmenima Ted Pumom i Emanuelom Kliverom.

Konačno, sutra sledi i ključni sastanak, sa potpredsednikom Pensom.

Poseta Vašingtonu dolazi posle više značajnih spoljnopolitičkih sastanaka predsednika Vučića, uključujući poslednji, u petak u Briselu, sa predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom.

U svim tim razgovorima Srbija je dobila podršku za svoj evropski put i pohvale za ključnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu, kao i sprovedene ekonomske reforme.

Predsednik Vučić svojim sagovornicima poručio je da Srbija želi dobre odnose sa svim centrima političke moći i odlučivanja, i da ostaje pri politici za koju smatra da je pre svega u interesu građana Srbije.

Da li će očekivanja Vašingtona biti u skladu s takvom politikom i na kojim tačkama, moglo bi da bude jasnije već za par dana, po Vučićevom povratku iz ove, nema sumnje, i značajne i veoma izazovne posete.

Server o tome šta Srbija može da očekuje od SAD

Profesor na americkom Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server smatra da će glavni cilj predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom razgovora u Vašingtonu biti da uspostavi bolje, direktne odnose sa novom administracijom.

"Verujem da će Vučić tražiti i podršku ambicijama Srbije za članstvo u EU", rekao je Server za Tanjug uoči Vučićevih razgovora u Vašingtonu, počev od susreta sa potpredsednikom Majkom Pansom, ali i sagovornicima u Kongresu.

Prema njegovim rečima, Vučić u Vašingtonu može da traži poseban tretman za Srbiju, ali ukazuje da je Srbija već imala takav tretman kada je postala zemlja kandidat za članstvo.

"Budući specijalni tretman će više zavisiti od Evroljana, nego od SAD, ali SAD su voljne da podrže razumne predloge za ubrzanje članstva u EU, ne samo za Srbiju već i za druge zemlje", dodaje Server.

Na kraju, međutim, svi u Vašingtonu, Briselu i na Balkanu, izuzev Srbije, razumeju da će Beoghrad morati, u ovoj ili onoj formi, da prihvati nezavinost Kosova pre ulaska u EU, tvrdi Server.

"Što duže bude čekala da to uradi to Srbija manje može očekivati poseban tretman", smatra Server.
Prema njegovom mišljenju, Srbija može da očekuje punu podršku SAD kada je reč o zaštiti srpske manjine na Kosovu.

Međutim, istovremeno, dodao je, SAD neće odustati od podrške nezavisnosti Kosova.

"Amerikanci žele da Priština uloži maksimum napora, kako bi vojska Kosova bila formirana bez aktivnog protivljenja iz Beograda ili kosovskih Srba, ali će Vašington na kraju podržati transformaciju kosovskih oružanih snaga, kako bi se one kvalifikovale za članstvo u NATO", ocenjuje on.

Takođe, ako Ramuš Haradinaj postane premijer, Amerika očekuje od Srbije da prihvati takav ishod, dodaje Server.

On očekuje da će se se briselski dijalog nastaviti na predsedničkom nivou i ukazuje da ne zna kada će vrata EU biti ponovo otvorena za nove članice, ali smatra da je najbolje biti pripremljen kada taj trenutak dođe.

Kad je reč o srpsko-ruskim odnosima, koji su, po mnogima, sporni s gledišta SAD, Srever ocenjuje da "Trampova administracija svakako razume one koji žele da imaju dobre odnose sa Rusijom, što je nešto čemu teži i on sam".

"Ali, to neće biti lako još dugo vremena, jer Rusija nastavlja da se meša u američke i evropske izbore", rekao je Server za Tanjug.
On je naveo da za to postoje i drugi razlozi, poput "aneksije Krima, podrške onima koji su upali u makedonski parlament, propagande preko medija kao što su Sputnjik i Raša tudej i podrške neuspelom puču u Crnoj Gori".

On takođe smatra da Evropska unija u svoje članstvo ne bi primila onog ko na svojoj teritoriji pruža gostoprimstvo objektu poput ruskog humanitarnog centra u Nišu.

"Pretpostavljam da su moja razmišljanja nacionalističkija od mnogih u Srbiji: ne bih želeo takav ruski objetakt na svojoj teritoriji, a takođe sumnjam da bi EU primila za novog člana nekog ko ima takav objekat, osim ukoliko se ponašanje Moskve dramatično ne promeni. A, nema znakova da će se to desiti", kaže Server.

Navodeći da ne zna ništa o spekulacijama da SAD otvore centar sa EU u Užicu, poput ruskog u Nišu, on kaže da bi bila greška prihvatiti zdravo za gotovo rusku tvrdnju da je centar u Nišu samo humanitarne prirode.
"To je logistički centar koji očigledno ima dvojnu namenu, kao i susedni Bondstil", kaže on.

Američki analitičar veruje i da će predsednik Srbije ponuditi sagovornicima u Vašingtonu "maksimalnu saradnju u okviru borbe protiv islamskih ekstremista".

On takođe ocenjuje da će Vučić tokom posete SAD tražiti nova američka ulganja, ali skreće pažnju da "američka vlada ima malo veze da stranim ulaganjima njenih kompanija".
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design