:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

160

Vučić sutra u Sofiji, u četvrtak na Samitu EU-Zapadni Balkan


Vučić u Sofiju putuje u sredu, gde će, kako saznaje Tanjug, učestvovati na Samitu Evropskih narodnih partija i razgovarati sa predsednikom Džozefom Dolom.


 


Takođe imaće i bilateralni sastanak sa austrijskim kancelarkom Sebastijanom Kurcom, kao i glavnom izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom.


 


Drugog dana boravka u Sofiji, pored učešća na Samitu EU-Zapadni Balkan, predsednik Srbije sastaće se sa premijerom Kraljevine Švedske Stefanom Levenom.


 


Do pre par dana, zbog prisustva Kosova na samitu i najave da bi pojedine članice EU koje nisu priznale Kosovo, mogle zbog toga da izostanu, nije bilo sasvim jasno da li će i kako Srbija učestvovati na ovom, za Zapadni Balkan važnom skupu, odnosno hoće li Srbiju predstavljati predsednik Vučić.


 


Predsednik Srbije je, pre par dana izjavio da će na Samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji otići ukoliko sve bude u redu, imajući u vidu da "svakog dana izađe neka nova deklaracija".


 


A nakon telefonskog razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, potvrdio je učešće i najavio da će dati doprinos stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu i rekao da će Srbija nastaviti da daje doprinos evropskoj agendi povezivanja regiona.


 


Kako je rekao, postoje manji sastanci na kojima ne mora da se prisustvuje, i na kojima može da se "isteruje formalnost", ali da se to ne može kada dolaze najmoćniji evropski lideri od kojih nam zavise ekonomija, politička budućnost.


 


"Da kažete - ne možemo? Španija to sebi može da dozvoli, jer je u klubu, Srbija nije u klubu. Srbija mora da radi na svom razvoju", rekao je Vučić i dodao da skup u Sofiji organizuju premijer i predsednik Bugarske, Bojko Borisov i Rumen Radev, da će doći sve evropske zemlje i da ne možemo da zabijemo "nož u leđa" Bugarskoj i kažemo da nas to ne interesuje, iako su oni nas podržavali na svakom mestu i na različite načine.


 


Predsednik Vučić izjavio je u Dizeldorfu da od Samita u Sofiji očekuje da će biti "nekih dobrih vesti". Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje šta očekuje od Samita u Sofiji, i naveo da veruje da će biti nekih dobrih vesti.


 


Na pitanje da li može da se očekuje besplatan roming za naše građane, Vučić je rekao da se time nije bavio, i da smatra da ima mnogo važnijih stvari.


 


"Ali svaki naši razgovori, i o regionalnoj stabilnosti, i o napretku na evropskom putu, ali i sve to što moramo da uradimo, unapredimo ekonomiju u krajnjoj instanci znači bolji život za naše građane. Verujem da će biti nekih dobrih vesti, ali da je za nas to uvek lako - nije", zaključio je Vučić.


 


Za sada je neizvesno koje će sve zemalja EU učestvovati na samitu u Sofiji, ali španski premijer Marijano Rahoj, prema pisanju medija, neće prisustvovati Samitu, iako će 16. maja boraviti u Sofiji.


 


Predsednik španske vlade će u glavnom gradu Bugarske biti na neformalnom okupljanju Evropskog saveta dan ranije, ali neće ostati na centralnom skupu.


 


Španski premijer kategorički je odbio da sedi za istim stolom sa Hašimom Tačijem ili bilo kojim predstavnikom samoproglašene "države Kosovo", da se fotografiše ili razgovara sa njima.


 


Inače, Bugarska, koja je domaćin, Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu, koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu u Sofiji, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.


 


U nacrtu deklaracije naime, samo se "potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi Zapadnog Balkana", a "partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva