:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2015   12:05

0

125

Vučić sutra sa članovima Predsedništva BiH

Svečani doček će biti organizovan ispred Palate Srbije, nakon čega je predviđeno slikanje početka sastanka i izjave za medije, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Do sastanka dolazi desetak dana nakon što je premijer Srbije napadnut tokom komemoracije u Srebrenici, a krivica za to pripisana nekim saradnicima Izetbegovića. Izetbegović je to kategorički negirao.

Sam Vučić je u obraćanju medijima istog dana kada je i napadnut poručio da ruka pomirenja ostaje pružena.

Istraga o događajima u Srebrenici je u toku, Srbija je uputila i demarš, a Vučić je pozvao članove Predsedništva u Srbiju.

O temama sastanka Vučić je juče razgovarao telefonom sa Izetbegovićem, što je bio i njihov prvi kontakt od 11. jula.

Kako piše Blic, premijer je Izetbegoviću napomenuo da želi da priča samo o budućnosti, odnosno zajedničkim infrastrukturnim projektima sa kojima će nastupiti na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Beču 27. avgusta, inicijative koju je prošle godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pozivajući Predsedništvo u Srbiju Vučić je rekao da polazi od uverenja da su dve zemlje čvrsto i trajno opredeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rešavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusedstva.

Kako je rekao, članovi Predsedništva biće dočekani na najbolji mogući način.

Izetbegović, koji je i lider SDA, rekao je ranije da je u Vučiću video nadu da se poprave odnosi na Balkanu, odnosi između BiH, Srbije, Bošnjaka i Srba.

"Još imam tu nadu. Nikada ne bih što kažu "pucao sam sebi u nogu" i ne daj Bože da bih nešto tako uradio. Izuzetno sam zainteresovan za normalizaciju, saradnju, a Vučić može odigrati izuzetno važnu ulogu. Tako nešto ne bih uradio nikome, pogotovu ne njemu", rekao je Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan ÄŒović kaže da poseta predstavlja pokušaj da se odnosi dve zemlje dovedu na nivo prijateljskih.

"Profit iz prošlosti nikome nije bio profit tako da na njemu graditi budućnost nema smisla", rekao je on.

Susret je u žiži interesovanja domaćih i regionalnih medija, ali i stranih zvaničnika.

U Briselu to što do susreta dolazi tumače kao znak da su lideri regiona naučili lekciju prošlosti.

To je juče u Briselu poručio komesar za proširenje Johanes Han, koji je dodao da ako se uzmu u obzir umerene reakcije Predsedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića posle incidenta u Srebrenici, vidljiv napredak u ophođenju zemalja u regionu.

Vučić je o susretu razgovarao i sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Mekalister je, istakavši značaj nastavka dijaloga sa Prištinom, naglasio da je stabilnost regiona važna, kako za ekonomski napredak regiona tako i za proces evropskih integracija budućih članica EU.

Jedna od tema razgovora u Beogradu mogao bi da bude i najavljeni referendum u Republici Srpskoj.

Mediji su proteklih dana spekulisali da će biti uvedene jake mere bezbednosti tokom boravka članova Predsedništva BiH u Srbiji.



Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva