:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 17, 2018   15:22

0

186

Vučić se sastao s Makronom u Parizu


Emanuel Makron dočekao je Aleksandra Vučića ispred Jelisejske palate, uz vojne počasti i prisutnu gardu, nakon čega su započeli razovore u četiri oka.


Tokom radne posete, Vučić je sa Makronom razgovarao o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, zatim o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama Srbije.


Razgovori u četiri oka dvojice predsednika trajali su duže nego što je bilo predviđeno. Planirano je da tet-a-tet razgovor dva državnika bude polučasovni, a trajao je pun sat.


Vučić i Makron razmenili su i poklone.


Predsednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju "Aleksandrović" vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918. godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama, čestitkama, Stojana Protića i Poenkarea.


Makron je Vučiću poklonio takođe vino, ali i specijalne držače za boce za vino.


Zatim je u Jelisejskoj palati usledio i radni ručak gde su se predsednicima pridružile i delegacije dve zemlje.


Nakon ručka predviđeno je obraćanje dvojice predsednika.


Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine.


Predsednik Srbije izjavio je ranije da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom.


"Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega. Poslednja poseta, i to kratka, datira pre više od 15 godina, kada je Žak Širak posetio Beograd", rekao je predsednik Srbije.


Uoči posete srpskog predsednika Francuskoj, ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini za Tanjug je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke – razvijanje bilateralanih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.


Kad je reč o proširenju bilateralnih odnosa, francuski ambasador kaže da to znači na ekonomskom, političkom i kulturnom planu, te posebno ističe da se to događa u godini kad se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.


Ponovio je da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, uz opasku da i EU treba da se reformiše, a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da se nada da će obnovljeni dijalog doneti rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva