:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2017   12:05

0

123

Vučić sa premijerom Sagintajevom

Ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja.

Mada su zvanični Beograd i Astana potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini još 2010. godine, koji je stupio na snagu u januaru 2012, ekonomsku saradnju karakteriše skroman obim, pa i struktura razmene, kojom dominiraju energenti i nizak nivo investicija.

Robna razmena između dve zemlje je, prema poslednjim dostupnim podacima objavljenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, iznosila u periodu januar-septembar 2016. godine svega 28,2 miliona dolara, pri čemu je srpski izvoz bio vredan 15,05 miliona, a uvoz 13,18 miliona dolara.

Godinu dana ranije, spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana težila je 166,6 miliona dolara, uz deficit na srpskoj strani od 117,8 miliona dolara.

U srpskom izvozu dominiraju materijali, mašine i transportni uređaji, dok se iz Kazahstana najviše uvoze energenti.

Kazahstan je zemlja sa više od 17 miliona stanovnika i predstavlja značajno tržište, zbog čega je važno unapređenje trgovinske saradnje koja bi srpskim kompanijama omogućila veći plasman proizvoda.

U Beogradu je u avgustu prošle godine održano prvo zasedanje Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Bruto domaći proizvod Kazahstana je, prema podacima Svetske banke, prošle godine iznosio 184,5 milijardi dolara, dok je BDP po stanovniku bio 10.518 dolara.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva