:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 05, 2015   12:05

0

107

Vučić sa predstavnicima Srba sa KiM

Oni će razgovarati daljim koracima u vezi sa učešćem u prištinskim institucijama.

Sastanak je sazvan nakon što je premijer Kosova Isa Musfata smenio ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, lidera GI Srpska koja u Skupštini Kosova ima devet poslanika, a dobila je i dva ministarska i mesto potpredsednika Vlade Kosova.

Kako je saopšteno, sastanak u Vladi Srbije počeće u 11.45, a predstavnici Srpske prethodno će se sastati sa rukovodstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Smenjeni ministar Jablanović izjavio je ranije danas da će predstavnici Srpske obaviti konsultacije sa premijerom Srbije o daljim koracima nakon njegovog smenjivanja sa mesta ministra za povratak i zajednice.

"Pre svega ćemo razgovarati s našim premijerom Aleksandrom Vučićem, a onda ćemo unutar Srpske liste imati konsultacije i zauzeti stav", rekao je Jablanović agenciji Beta.

Srpska lista ocenila je kao nedemokratski postupak Mustafe da pod pritiskom demonstranata smeni Jablanovića i izrazila očekivanje da će Mustafa shvatiti da je glas srpske zajednice važan.

"Nadamo se da će Mustafa shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da se o ovako važnim pitanjima odluke donose u tesnoj saradnji i sa srpskom zajednicom čiji je glas pođednako važan kao i glas onih koji protestuju na ulicama", navela je Srpska.

Opozicija i građani Kosova su od Mustafe zahtevali da razreši Jablanovića jer je početkom januara Albance iz Đakovice nazvao "divljacima" pošto su napali raseljene Srbe koji su na Božić pokušali da posete taj grad.

Jablanović se zbog te izjave više puta izvinio uz objašnjenje da je "divljacima" nazvao učesnike protesta koji su kamenjem gađali autobus s raseljenim Srbima, kako bi ih sprečili da uđu u Đakovicu i unesu badnjak u crkvu, a ne majke Đakovice čiji su članovi familija ubjeni i nestali tokom rata.

Tokom nasilnih demonstracija koje je opozicija nedavno predvodila širom Kosova, između ostalog je zahtevano i smenjivanje Jablanovića.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva