:

:

TV Most

clock

Mart 17, 2015   12:05

0

139

Vučić: Proveravamo tvrdnje o otmici Srba u Sirtu


Ekstremisti Islamske države kidnapovali su oko 20 medicinskih radnika, među kojima su i radnici iz Srbije, tokom napada na bolnicu Ibn Sina u Sirtu, javio je Si-En-En pozivajući se na jedan izvor iz bolnice.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Libiji Ibrahim Efendić potvrdio je za portal Klix. ba navode Si-En-Ena da su ekstremisti Islamske države kidnapovali oko 20 medicinskih radnika, među kojima su i radnici iz Srbije.

On je rekao da u Sirtu radi osam medicinskih radnika iz Srbije, ali da nema preciznu informaciju šta je sa njima.

Efendić je, kako je sam rekao, u kontaktu sa srpskim ambasadorom dobio informaciju da je došlo do otmice:
"Tu informaciju jutros mi je potvrdio ambasador Srbije Oliver Potežica. U Sirtu su nastali problemi i vode se borbe. Neki radnici bolnice su uspeli da pobegnu iz zgrade, a neki su prinudno zadržani da rade. Među medicinskim radnicima su Filipinci, Indijci i Srbi, ali precizne informacije u ovom trenutku nemamo", rekao je Efendić.

"Ambasador Srbije je rekao da će me izveštavati o svemu što se tamo dešava", objasnio je ambasador Efendić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u toku provera informacije o navodnoj otmici srpskih medicinskih radnika u Libiji, i da je veoma zabrinut zbog tih informacija.

Vučić je rekao da je tim povodom na vezi sa šefovima službi bezbednosti.
"Veoma sam zabrinut zbog tih informacija. Znate da smo pre godinu i po dana uspeli da spasemo petoricu naših građana iz Libije", podsetio je premijer.

Grupa od više od 30 naoružanih pripadnika IS napala je u ponedeljak bolnicu dok je autobus čekao da prebaci radnike, koji nisu Libijci, u prestonicu Tripoli.

Većina otetih su Filipinci, a ostali su iz Ukrajine, Indije i Srbije, rekao je za američku TV stanici neimenovani bolnički zvaničnik.

On smatra da ekstremisti IS nisu želeli da medicinski radnici napuste grad, pošto je reč o jedinom medicinskog timu u tom mestu, u slučaju da neki od boraca bude ranjen ili povređen.

Osoblje bolnice pokušalo je da napusti grad zbog bezbednosne situacije i kontrole koju ISIL ima nad gradom.
U međuvremenu, filipinska vlada je saopštila da četiri medicinske sestre iz Filipina, za koje je prethodno saopšteno da su otete iz bolnice, nisu kidnapovane, već ih je na bezbedno mesto odveo jedan prijatelj.

Žvaničnici libijske milicije, koja se bori protiv lokalnog ogranka IS za kontrolu nad Sirtom, sinoć je saopštio da su bolničarke otete u popodnevnim satima, prenela je agencija AP.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Ministarstvo rada zatražilo od Ministarstva spoljnih poslova informacije u vezi navoda o otmici medicinskih radnika iz Srbije u Libiji i dodao da veruje da će vrlo brzo dobiti tu informaciju.
"Čekamo informaciju i već smo je zatražili od Ministarstva spoljnih poslova. Verujem da ćemo tu informaciju dobiti vrlo brzo ", rekao je Vulin novinarima nakon obilaska fabrike Dijamant u Zrenjaninu.

Na pitanje da li Ministarstvo rada ima podatke o tome koliko naših radnika radi u Libiji, ministar Vulin je rekao da nema i da to jeste problem, te da je zbog toga u planu donošenje zakona o zapošljavanju naših radnika u inostranstvu.

On je objasnio da, po sadašnjim zakonskim rešenjima, niko nema obavezu da prijavi da je prešao granicu zato što je otišao da radi u neku drugu zemlju.
"Jednostavno država ne zna koliko se radnika nalazi van granica ove zemlje, odnosno koliko nas ima u turističkoj poseti, a koliko njih negde radi", rekao je Vulin i poručio da će novim zakonskim rešenjem to biti promenjeno.

Grad Sirt nalazi se između između Tripolija i Bengazija i bio je glavno uporište snaga lojalnih Moameru el Gadafiju u libijskom građanskom ratu. Gadafi je u tom gradu i ubijen.

ISIL je preuzela kontrolu nad gradom krajem prošle godine, uključujući bolnicu.

Grupa je preuzela odgovornost za odsecanje glava 21 egipatskom hrišćaninu pre dva meseca.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva