:

:

TV Most

clock

April 07, 2015   12:53

0

235

Vučić pred poslanicima predstavio Beograd na vodi

"Nadam se i da će se sve ovo završiti prelepom slikom Beograda, moderne i zaposlene Srbije konstatujući da je ovo važan dan za Srbiju. Nadam se da će neko 2050. ponosno i pohvalno govoriti o onom što smo danas započeli", rekao je premijer.

Prethodno je, a na početku rasprave o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinskih dozvola neophodnih za realizaciju Beograda na vodi, podsetio da je glavni grad u poslednjih 70 godina imao nekoliko velikih projekata silaska na reku, ali da ništa od toga nije urađeno.

Nije, međutim, dodao je, očekivao tako veliki otpor projektu "Beograd na vodi", koji, naglasio je, predstavlja napredak, modernizaciju i nešto najlepše što se Srbiji desilo.

Podsetio je takođe da je na tom lokalitetu već za proteklih godinu dana na površini od 40 hektara uklonjeno 179 od ukupno 246 objekata, a za raseljavanje 86 porodica izdvojeno je 51 miliona dinara.

Sredstva za uklanjanje tih objekata u prvoj fazi gradnje, obezbedio je Grad Beograd u iznosu od 130 miliona dinara i potrebno je ukupno oko 880 miliona evra za kompletnu eksproprijaciju objekata na mestu budućeg projekta "Beograd na vodi", u prvoj fazi projekta, rekao je Vučić.

Sa 86 porodica je potpisan ugovor o raseljavanju, četiri porodice su samostalno napustile i iselile područje Savskog amfiteatra, što je ukupno 90 porodica koje su napustile tu lokacija i očekuje se da će se sa još 10 porodica biti potpisan ugovor o raseljenju, naveo je Vučić.

"Želimo da to bude najlepši deo grada, najlepši deo Srbije i hoćemo time da se ponosimo", istakao je Vučić, govoreći o projektu "Beograd na vodi" i podsetio na član 58. Ustava Srbije, koji dozvoljava oduzimanje svojine kad to predstavlja javni interes, uz naknadu po tržišnim uslovima i dodajući da zakon dozvoljava žalbu građana na takvu odluku, pa čak i žalbu Ustavnom sudu.

Premijer kaže da nije siguran da će Beograd na vodi biti završen ni za 15 godina, ali je, kaže, uveren da će prestonica već za tri ili četiri godine imati mnogo lepše lice.

Početak izgradnje dve stambene kule planiran je na leto ove godine, dodao je, a paralelno će se raditi na projektima kule Beograd, tržnog centra i hotela, za koje se projekti očekuju u maju 2016. a izgradnja na leto te godine.

Vučić je rekao da u izradu projekta i rad na "Beogradu na vodi" treba uključiti što više srpskih kompanija i istaknutih arhitekata, urbanista, kao i da materijali za izgradnju treba uzimati iz Srbije, na primer čelik iz smederevske Železare.

"To će biti uslov koji će biti i u ugovoru i to će biti poštovano u dogovoru sa arapskim invesitorom", rekao je Vučić.

Premijer je uveren da će realizacijom Beograda na vodi dobiti država i narod, a novac se neće slivati u, kako je naveo, "tajkunske džepove".

"Neki tajkuni su mogli da postanu vlasnici dela priobalja, ali sad im država kvari posao jer će država i narod da dobiju ovim proijektom, a neće se novac slivati u tajkunske džepove", rekao je Vučić.

Na pitanje zašto se donosi lex specijalis rekao je da to nije prvi put, podsetivši da je to rađeno i u SFRJ i to za svaki veliki projekat od nacionalnog interesa, a kao primer naveo je gradnju auto-puta Bratstvo-jedinstvo.

Vučić najavluje predstavljanje dela novih reformi i paket podsticaja za ravnomerniji regionalni razvoj oko 27. aprila. Time će biti predviđeno da se deo novca namenjenog Beogradu preusmeri za razvoj drugih delova Srbije.

"Deo novca od republičkih prihoda ćemo u budućnosti uzeti Beogradu, a daćemo za razvoj posebno juga i istoka Srbije, juga i zapada Srbije", rekao je Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije o leks specijalisu o projektu Beogradu na vodi.

Premijer je naveo da mu je jednako stalo do Subotice, kao i do Pirota ili bilo kog drugog grada u Srbiji.

Najavio je i da će u Novom Pazaru 20. aprila biti otvoreno gradilište na kojem će arapski investitori graditi školu, vrtić i još neke javne objekte, a da će investicija biti vredna sedam miliona evra.

Na tom projektu, kako je naveo, radiće srpske kompanije.

Prema Vučićevim rečima, država će raditi na razvoju turizma i dovođenju što više turista u glavni grad, ali i u druge gradove Srbije.

Premijer je, inače, svoje izlaganje počeo istorijatom razvoja Savskog amfiteatra, od knjaza Miloša i knjaza Mihajla do danas, posebno istakavši da je u 20. veku razvoj tog dela grada Beogradu doneo bolju povezanost sa Evropom.

Nakon današnje raspravem kako je rekao, očekuje da parlament donese najbolje zaključke u interesu Srbije i svih njenih građana.

Spuštanje Beograda na reke ideja je koja je bila zastupljena i u izbornoj kampanji Srpske napredne stranke, naveo je Vučić, ali i podsetio da ona postoji još od 50-tih godina prošlog veka, a obnovljena je u vreme kada je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas.

"I ja sam mu na tome veoma zahvalan", rekao je Vučić i dodao da pošto danas svi govore o najlepšem delu Beograda "želeli smo da pokažemo to ne mora da bude najveće ruglo našeg grada.

Sada, dodao je, to je deo grada koji se najbrže razvija sa najviše modernih restorana, kafića, mesta gde se ljudi okupljaju.

Vučić je najavio da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali sutra pozvati na sastanak sve predstavnike Akademije arhitekata Srbije na razgovor o projektu Beograd na vodi i njihovim kritikama.

-Treba videti šta još zajednički može da uradi Grad i struka. Razgovaraće se i sa srpskim kompanijama koje treba da učestvuju u projektu, mada srpske firme neće moći sve same da rade jer nemaju potrebnu tehnologiju. Svuda gde je moguće, posao će raditi naše kompanije, naši ljudi, naš um", rekao je premijer u Skupštini Srbije.

Predstavnici Akademije arhitekata Srbije protive se izgradnji Beograda na vodi na prostoru Savskog amfiteatra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva