:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 12, 2017   12:05

0

128

Vučić: Podrška Srpskoj listi, Haradinaj zločinac

Vučić je rekao da je Srpska lista izložena napadima i da napadaju i njega, iako nije razgovarao sa Srbima na KiM, jer je to prepustio Marku Đuriću.

Vučić je rekao da je 99 odsto Albanaca na KiM glasalo za nezavisno Kosovo i protiv srpskih interesa. Objasnio je da na KiM šivi između šest i osam odsto Srba i da se posle NATO agresije veliki broj njih iselio.

Predsednik poručuje da su predstavnici Srpske liste imali tri izbora. Prvi je da podrže Vladu svežih snaga i Aljbina Kurtija. Pročitao je delove iz programa Samoopredeljenja i istakao da se oni zalažu za ujedinjenje Kosova u veliku Albaniju.

"Da li su Srbi trebali da podrže stvaranje Velike Albanije?", upitao je Vučić.

Druga opcija je bila, rekao je Vučić, da se ne podrži niko i upitao je kakv bi to izbor bio? Kaže da bi Srpska lista onda bila još manja a Haradinaj bi dobio veću podršku.

"Šta bismo time dobili", upitao je predsednik.

Treća opcija je bila podrška vladi Haradinaja za koga je rekao da je za Srbiju opštuženi ratni zločinac.

Ističe da Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaj mir i svoju decu.

"Zamislite da su Srbi doneli odluku da kažu da se ide na nove izbore, da ih napadaju Albanci po kućama južno od Ibra. Da li biste optužili Srbiju kada bi poslali ROSU na sever Kosova? Šta biste radili da krenu u napade na Srbe?", upitao je Vučić.

"Da ne bi možda ovi junaci od piva i kapućina išli dole da svoje živote žrtvuju", dodao je predsednik.

Istakao je da prvi put od 1999. godine albanske partije nemaju većinu i poručuje da nije realno da oni promene političku scenu na KiM, ali kaže da bi neko trebalo da primeti i kaže da su Srbi vodili pametnu politiku i da će nešto više moći da ispune.

Kaže da je uspeh ako se vrati još interno raseljenih lica.

Navodi i da, od kada je postao premijer, svega sedam država je priznalo nezavisnost Kosova a od ozbiljnih država samo Bangladeš.

Predsednik kaže da niko građanima Srbije nije želeo da prenese da nacionalista Aljbin Kurti kaže da "formiranje institucija na KiM zavisi od volje Vučića" i da će "zavisna moć Srbije usmrtiti nezavisnost Kosova".

Dodaje i da je bivši kosovski premijer Isa Mustafa rekao da će vlast funkcionisati po diktatu Srbije i da vlast zavisi od glasova Srpske liste.

Navodi da je ponosan na politiku koja čuva Srbe na KiM. Vučić kaže i da je siguran da će biti manje napada na Srbe i poručuje da će biti učinjeno sve da ih bude još manje jer je zadatak da se ljudi osećaju sigurno.

Vraćajući se na temu dijaloga o KiM, dodaje da je poslednjih dana govoreno o tome kako nema o čemu da se razgovara jer se zna šta je Ustavom propisano.

"Ja sam se zakleo na Ustav i poštovaću ga ali želim da ukažem svima koji ne umeju do sagledaju realnost da nisu nikakvi rodoljubi već da su borci za srpske interese oni koju smeju da kažu istinu a koji će jače i čvršće od bilo koga da štite interese Srba", rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio političkim predstavnicima Srba na KiM što, kaže, čuvaju Srbiju na KiM.

"I Rakićeva i Jevtićeva i Radojičićeva i Stojanovićeva... Svako njihovo dete čuva Srbiju na KiM i beskrajno im hvala na tome, borite se za svoja ognjišta".

Uvek će, poručio im je, biti onih koji neće razumeti vaše odluke a nije realno bilo mogućnosti za drugu odluku.

"Žao mi je što nije niko rekao da ste hrabri, one kavopije i pivopije iz beogradskih kafića koji nijedno selo nikad nisu posetili", rekao je predsednik.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva