:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2018   16:43

0

202

Vučić: Podrška Makrona za kompromis sa Kosovom



Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Makronom rekao da su razmotrili u razgovorima ključna pitanja vezana za region, bilateralne odnose dve zemlje i da je istakao da i Srbija i region gledaju u Pariz i Francusku koja je zahvaljujući Makronu postala mnogo značajnija i za region i Evropu nego što je to bila u nekom ranijem periodu.


"ÄŒestitam Makronu što je za kratko vreme uspeo da Francusku vrati na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu" rekao je Vučić.


Predsednik Srbije je naveo da su  postigli visok stepen saglasnosti po mnogim pitanjima i naveo da su to, pod jedan da zajednički čuvamo mir i stabilnost , da se zajednički traže rešenja i da se gleda u budućhnost a ne samo u prošlost i da pod tri se očekuje velika i značajna uloga u tome i Francuske i Evrope.


Kako je rekao, razgovarali su i o vekovnom prijateljstvu dve zemlje, o tome da ekonomska saradnja raste i da dve zemlje imaju razmenu višu od milijardu evra a francuske firme zapošljavaju više od 11.000 ljudi.


Predesdnik Srbije je istakao da očekuje pomoć Makrona i očekuje da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu.


Makron dolazi na jesen u Srbiju


"Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da 1. novembra posetim Srbiju i želim da ispoštujem preuzeti poziv", rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron na pres konferenciji nakon razgovora s Vučićem. Podsetio je zatim na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.


"Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas...danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu..."naveo je Makron.


Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okviru toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja, poručio je francuski predsednik.


Makron je naveo i da je razgovor počeo međusobnim čestitkama, Vučić je njemu čestitao titulu svetskog prvaka u fudbalu, a francuski predsednik Vučiću titulu Novaka Đokovića u Vimbldonu.


Šef francuske države dočekao je predsednika Vučića, uz vojne počasti, prisutnu gardu, ispred Jelisejske palate, nakon čega su započeli razgovore u četiri oka. Ovaj susret dvojice predsednika održava se u važnom trenutku, dan uoči nove runde dijaloga u Beograda i Prištine u Briselu, a prema ranijoj najavi Vučić i Makron će razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na briselski dijalog i evropskim integracijama Srbije. 


Poseta predsednika Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju imajući u vidu da je poslednji put jedan šef države boravio u Beogradu pre 18 godina, a tada je to bio Žak Širak.


"Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega", rekao je predsednik Srbije.


A uoči posete srpskog predsednika Parizu ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini za Tanjug je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke - razvijanje bilateralanih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.


Kad je reč o proširenju bilateralnih odnosa, francuski ambasador kaže da to znači na ekonomskom, političkom i kulturnom planu, te posebno ističe da se to događa u godini kad se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.


Ponovio je da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, uz opasku da i EU treba da se reformiše, a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da se nada da će obnovljeni dijalog doneti rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa.



 


Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva