:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Septembar 21, 2015   12:05

0

191

Vučić: Otvaranje prelaza ili kontramere

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare zatražio od Hrvatske da otvori granični prelaz Batrovci, prenosi Tanjug.

"Molimo vas kao boga da odustanete od takve neodgovorne politike, ako ne odustanete, mi ćemo preduzeti kontramere, jer moramo da štitimo svoju zemlju", poručuje premijer.

Dodaje da će kontramere daleko više pogoditi Hrvatsku, nego što njihove mere pogađaju Srbiju.

Kaže da je zaustavljanje teretnog saobraćaja od strane Hrvatske veoma ozbiljno pitanje i da se Hrvatska ponaša, najblaže rečeno, neodgovorno.

Vučić kritikuje hrvatske vlasti zato što se četiri, pet dana suočavaju sa talasom migranata, a već svakodnevno iz te zemlje dolaze neodgovorne odluke i izjave.

Podseća da je Srbija suočena više meseci sa talasom izbeglica, a da nisu davane neodgovorne izjave, niti je ikada zaustavljan saobraćaj.

"Mi puštamo sve kamione koji dolaze iz Hrvatske, a oni ne puštaju nijedan iz Srbije u Hrvatsku. Naše strpljenje neće trajati do veka", poručuje Vučić.

Premijer je zamolio EU da uozbilji i upozori svoju članicu da se ne ponaša tako, jer to nije samo antievrpsko ponašanje, već je protiv svakih civilizacijskih normi.

Prema njegovim rečima, Mađari su bili pošteni i zatvorili su obe strane, tako da su i oni trpeli štetu.

"Šta misle da mi puštamo sve, a oni se ne javljaju čak ni na telefon i ne objašnjavaju o čemu je reč“", ističe Vučić.

Hrvatska je od ponoći za teretni saobraćaj zatvorila jedini otvoreni granični prelaz sa Srbijom, Batrovci-Bajakovo, dok putnički saobraćaj i dalje funkcioniše.

Povodom saopštenja iz EK da se izbeglice vrate u Srbiju, Vučić kaže da su ukinuli šengen, ukinuli Dablin, a sad bi da sve prebace na Srbiju.

Premijer nije hteo detaljnije da komentariše izjavu portparolke EK Nataše Berto, ali je poručio da Srbija nije ugrožena.

Vučić je novinare upitao ko je portparolka Nataša Berto, a portparolki je uputio pitanje da li je to "sama smislila ili joj je neko rekao".

"ÄŒini mi se da je sama smislila, teško da je tako nešto glupo mogla sama da smisli", istakao je Vučić.

Berto je ranije danas u Briselu rekla da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtev za azil, nego i građane trećih država.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odluku o tome da li će poslušati ombudsmana Sašu Jankovića i smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića tek doneti.

"Naravno da ću doneti odluku da li sam saglasan ili ne sa tim predlogom", rekao je kratko Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Zaštitnik građana je ranije danas podneo javne preporuke Vučiću i predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću da razreše dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije Petra Cvetkovića.

Kako je navedeno u saopštenju Zaštitnika građana, njihovo razrešenje se traži zbog "njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad svojih organa i nesaradnju sa Zaštitnikom građana" u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

"Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data", istakao je Janković.

On je u saopštenju dodao da demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti čini demokratski standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći "sa ogromnim štetnim posledicama".

Ministar odbrane i direktor VBA pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je javna preporuka za njihovo razrešenje "bila neminovna", naveo je Janković u saopštenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na pritužbe LGBT populacije da se na Paradi ponosa nisu osećali slobodno zbog previše prisutnih policajaca, da bi bio presrećan da mu upute zahtev da ne šalje policiju, jer bi time država uštedela bar 800.000 evra, prenosi Tanjug.

"Evo, sledeće godine nećete imati policiju i imaćete punu slobodu. Samo mi uputite takav zahtev. Ja jedva čekam da povučem policiju s ulica jer bi uštedeli bar 800.000 evra", poručuje premijer.

Kaže da bi u tom slučaju tražio garanciju da pripadnici LGBT neće optuživati Vladu ako budu napadnuti.

Premijer je rekao i da će odluku o tome da li će poslušati ombudsmana Sašu Jankovića i smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića tek doneti.

"Naravno da ću doneti odluku da li sam sa saglasan ili ne sa tim predlogom", rekao je kratko Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Zaštitnik građana je ranije danas podneo javne preporuke premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću da razreše dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije Petra Cvetkovića.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva