:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 12, 2017   12:05

0

187

Vučić: Od oktobra nova faza dijaloga o KiM

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti naveo da su potrebne široke konsultacije i da če biti svi pozvani da učestvuju.

"Taj dijalog bi trebalo da se odvija na više nivoa, kroz koncentrične krugove", rekao je Vučić.

Nagalasio je da je potrebno da on bude ozbiljan, odgovoran, da ima jasne ciljeve, inluzivan i tolerantan sa pokazivanjem poštovanja prema drugačijem mišljenju.

Predsednik je podsetio da je pre nekoliko meseci zamolio i pozvao celokupnu javnost, građane, političke aktere, nevladine organizacije, crkvu, SANU i sve druge da počnu da govore o KiM "jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše političke budućnosti".

"U Zavisnosti od odnosa prema KiM imaćemo sigurniju sadašnjost i budućnost", poručio je predsednik.

Dodao je da je zadovoljan činjenicom da je veliki broj političkih činilaca inostio stavove "a neki i besprizornu kritiku bez stava ali i to je govorilo o demokratskom kapacitetu društva u Srbiji".

Vučić je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić i da će Vlada pomoći u koordinisanju i organizovanju skupova u okviru dijaloga.

Naš odgovor na svako pitanje povodom svakog pitanja o KiM ranije je bio da nećemo da priznamo nezavisnost "nećemo ovo, nećemo ono".

"Gotovo da politiku nismo ni imali, gotovo da nismo ni vodili računa. Doneo sam izveštaj sa pregovora tokom prethodne četiri godine, koji ćemo uručiti i novinarima. Ništa nije pod velom tajne, sve činjenice su prikazane, šta su to bili rezultati i šta smo postigli u prethodne četiri godine", napomenuo je Vučić.

Predsednik je ukazao da smo za četiri godine imali desetostruko manje uboda nožem i napada na Srbe nego u prethodnom kvartalu.

"Uprkos napada na Srbe, nemamo nijednog poginulog. Da li sam se ponizio... bezbroj puta sam se osećao teško, ali Srbiju nisam ponizio nikada, i obezbedili smo da Srbi žive nešto lakše nego ranije", ukazao je Vučić.

Smatra da je to najvažnije a ne "koliko ćemo da se junačimo, šta ćemo da kažemo, već šta ćemo da uradimo za naš narod".

Prema njegovim rečima, danas na Kosovu nema manje Srba nego pre tri ili četiri godine.

"Prvi put da nemamo dramatičan pad u broju Srba na KiM. Najviše Srba se rađa na KiM zbog muke koja ih je snašla, zato je važno razumeti njihov strah za budućnost, zato sam uvek želeo da čujem njihov glas", rekao je predsednik.

Trenutno na KiM, kaže, živi između 110 i 120 hiljada Srba, a ispod reke Ibar živi 1:30 ili 1:40 Srba u odnosu na Albance.

"A neki sede u beogradskim ili novosadskim kafićima umrljanim penom od piva ili kapućina pa sole pamet kako treba na KiM da se ponaša. Naš narod zna ko zastupa njihove interese", istakao je predsednik Srbije.

Danas, ističe, imamo drugačiju poziciju pregovora nego ranije.

"Danas se glas Srbije čuje. Prolazili smo kroz to da smo sami dali legalitet nezavinosti kriminalnim pitanjem koji smo postavili 2009. pred sudom u Strazburu, koje je podneo Vuk Jeremić. Odgovor je bio strašan za nas", naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, nakon izemštanja razgovora u EU i dovođenja Euleksa na Kosovo, morali smo da se borimo ispočetka za opstanak Srba.

"I ne oružjem, ne time da nečija tuđa deca ginu dok ćemo mi da budemo najveće patriote i govorimo o Pećkoj patrijaršiji i da govorimo da se tako zove jer monahinje pale peći", rekao je Vučić.

Kaže da smo uspeli nešto da uradimo teškim pregovorima.

"Da li iko od vas misli da mi je bili lepo dok sedim sa (Hašimom) Tačijem, (Federikom) Mogerini, (Ketrin) Ešton... nikada, nijednog lepog trenutka se ne sećam. Nije moj posao da mi bude lako i lepo, i zato nemojte da slušate one koji hoće da vam kažu da će biti lepo i lako. E, to vam donese najgore rešenje. Bolje da nama bude teško", rekao je Vučić.

"Već imam Pavlovljev refleks kad zovu u Brisel na razgovore, imam mučninu u stomaku. Ali to je posao političara, za to ste mi dali poverenje na izborima. Ne da vam govorim da ste pametni i lepi nego da rešavamo probleme koji postoje decenijama, da ne kažem vekovima", ukazao je predsednik.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva