:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 12, 2015   12:05

0

228

Vučić: Očekujemo još investicija iz Češke

Vučić je na poslovnom forumu Srbije i Češke u Privrednoj komori Srbije rekao i da bi srpski privrednici, ali i država mogli mnogo toga da nauče od Češke.

Država bi, recimo, mogla mnogo da nauči na primeru čeških strukturnih reformi, a i privrednici bi mogli da se ugledaju na tamošnje biznismene, rekao je premijer istakavši da je Srbija sada na sigurnom putu.

"Srbija je na sigurnom putu, ne očekujemo da nam nešto padne s neba, hoćemo da zaradimo novac a ne očekujemo milostinju", rekao je Vučić podsetivši da je zemlja dobila aranžman sa MMF-om i izabrala možda najteži put, ali najbolji i najsigurniji za bolju budućnost.

U 2014. godini izvoz iz Srbije u Češku povećan je za 11,3 odsto, a uvoz iz Češke za 4,1 odsto, što su kako je naveo ohrabrujući brojevi, ali mora još mnogo toga da se uradi, te da očekuje konkretne rezultate u saradnji dve zemlje kada je reč o modernizaciji pruge NIš-Dimitrovgrad i izgradnji termoelektrane Štabalj.

Podsetivši da su češke investicije do sada iznosile 60 miliona evra, i da je Češka 23. zemlja na listi ulagača u Srbiju, Vučić je rekao da je uveren da će zbog sigurnosti ulaganja u Srbiju, ali i iskrenog prijateljstva, one porasti.

Tome će, dodao je, svakako doprineti i zakon o ulaganjima, koji će poboljšati investicioni ambijent.

Premijer je napomenuo i da je indeks kvaliteta života u Češkoj prešao italijanski, i dodao da je važno da se privrednici u Srbiji ugledaju na tu zemlju, kao i da bi i država trebalo da se ugleda na Češku kada je reč o sprovođenju strukturnih reformi.

"Želimo da marljivošću i posvećenošću pokažemo da se nalazimo na dobrom putu", rekao je Vučić i poručio srpskim privrednicima da je važno da se razgovori o konkretnim pitanjima uspešno završe.

"Obezbeđivanjem niže stope fiskalnog deficita, promenom trenda rasta javnog duga i većim ulaganjima, siguran sam da ćemo naći zajednički jezik sa češkim prijateljima", rekao je Vučić.

Podsetio je na prognozu MMF prema kojoj će Srbija imati pozitivnu stopu rasta u 2016. godini, ali dodao da se pozitivnoj stopi rasta nada i u ovoj, kako je naveo, veoma teškoj godini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva