:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2017   12:05

0

195

Vučić o razgovoru sa američkim kompanijama

"“Ponosan sam na činjenicu što je održan sastanak Poslovnog saveta sa predstavnicima mnogo veoma uspešnih i najjačih svetskih kompanija, koje su dobro govorile o Srbiji. Neki posluju već u Srbiji, a neki nameravaju da prošire biznis u našoj zemlji, kao NCR koji danas zapošljava nepunih 3.000 ljudi, a imaće uskoro 5.000, napraviće novi tehnološki centar koji će biti jedna od čudesnih novih zgrada u Beogradu”", objasnio je Vučić i dodao da zbog takve kompanije naši mladi ljudi neće odlaziti u inostranstvo.

Kazao je da su na sastanku bili predstavnici kompanija poput Dženeral Elektrik, CISCO, Rio Tinto.

"“Rio Tinto treba da podigne svojim investiranjem čitavu zapadnu Srbiju. Oni imaju jedno od najvećih nalazišta litijuma, što se malo zna. Imaju pravo na istraživanje oko dva miliona tona litijuma, i možemo dobar deo svetskog tržišta da snabdevamo tom rudom. Sada je litijum veoma bitan i zbog električnih vozila, jer se, zajedno sa bakrom, od njega prave akumulatori”", ukazao je Vučić.

Dodao je da su tu bile kompanije Friport i Uber, kao i mnoge druge koje planiraju da dođu u Srbiju i ulažu u našu zemlju.

Kazao je da je privrednicima preneo prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje i izrazio očekivanje da će doći do daljeg ubrzanog dolaska američkih investitora.

"„Rekao sam da Srbija ima stabilnu ekonomiju. Mi i dalje jesmo siromašna zemlja, ali je to izazov za sve nas. Međutim mi smo na sigurnom uzlaznom putu, a preneo sam i da smo uspeli da zaustavimo rast javnog duga i da on pada na današnji dan je na 66 odsto. Verujem da ćemo do kraja 2018. stabilno da ga spustimo ispod 60 odsto, na nivo Mastrihta“", naglasio je predsednik.

On je podvukao da su sve te činjenice i rezultati garancija da kompanije mogu da posluju uspešno.

Takođe je ukazao i na činjenicu da dolaskom u Srbiju kompanje imaju na raspolaganju ogromno tržište, jedno od najvećih u regionu, jer sporazumima o slobodnoj trgovini Srbija otvara ne samo tržišta regiona, već i EU, Rusije, Turske i čitave Evroazijske unije.

Pored toga, podvukao je, Srbija je u stanju da obezbedi podsticaje koji su veći od značajnog dela zemalja EU.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva