:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 04, 2015   12:05

0

160

Vučić o poplavama: Sprečiti, a ne lečiti



On je, na prezentaciji Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda, naveo podatak da je svaki dinar uložen u prevenciju jednak sedam dinara koji se troše na obnovu.

Po prvi put. kaže on, Srbija napušta princip „lako ćemo“ i preuzima princip "spreči, a ne leči“.

Prema njegovim rečima, Srbija je na godišnjem nivou gubila 130 miliona evra zbog poplava, na suše još više, a prošle godine su katastrofalne poplave koštale 1,7 milijardi evra.

"Pametnim i ozbiljnim ponašanjem uspeli bi da obezbedimo da stavri postavimo drugačije i da možemo tu štetu uvek i unapred predvidimo barem delimično.

On je kazao da je planirano ulaganje u obrazovanje, nabavku opreme i nabavku preventivne infrastrukture, kao i u moderan sistem institucija, sposoban da uvek izađe u susret građanima.

Vučić je naglasio da bez pomoći zemalja koje učestvuju na skupu, a koje su pomogle Srbiji posle katastrofalnih poplava, ne bi bilo tako dobrih rezultata i poručio da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć i podršku koju je dobila.

"Bez vaše pomoći ne bismo mogli da se izvučemo iz toga. Poplave su uticale na pad BDP, koji bi bio mnogo veći da niste pomogli“, poručio je Vučić.

"Mi smo reagovali borbeno, ponegde i hrabro kada su nas zadesile teške poplave u maju mesecu prošle godine. Borili smo se sa stihijom, spasavali ljudske živote i po prvi put transparetno i odgovorno pristupili obnovi zemlje“, ukazao je on dodajući da je sigurno 90 odsto ljudi pogođenih poplavama dobilo barem nešto od države.

Bez prijatelja, pre svega od EU, od koje je, kako je podvukao, Srbija dobila najveću podršku, ali i UN, Svetske banke, i mnogih drugih zemalja od Emirata, do Norveške, to ne bi bilo moguće, naglasio je on dodajući da su solidarnost pokazale i sve zemlje u regionu.

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević je kazao da je ideja današnjeg skupa da na jednom mestu okupimo sve one koji su nam u velikoj meri pomogli i na čiju pomoć računamo kada ulazimo u drugu fazu u kojoj se bavimo prevencijom, da podelimo naše ideje programa prevencije.

"Hoćemo da sprečimo ono što nam se dogodilo maja prošle godine“, podvukao je on.

Osiguranje domaćinstava od elementarnih nepogoda spada u mehanizme prevencije takvih događaja, ocenili su danas učesnici skupa povodom predstavljanja Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

Blagojević ukazao je da je penetracija osiguranja u Srbiji, kako se pokazalo tokom majskih poplava, marginalna.

On je rekao da se prilikom procene štete pokazalo da je penetracija osiguranja u poplavljenim područjima, kada je reč o privatnim domaćinstvima, svega dva odsto, a kod privrednih subjekata 18 procenata.

Prema njegovim rečima, cena osiguranja se kreće od 20 evra godišnje pa do 60 evra za veće stambene objekte.

Međutim, Vučić kaže da je na problem u nepostojanju svesti među građanima vezano za osiguranje.

Vučić je kazao da bi onaj koji bi građanima saopštio tako nešto završio karijeru u roku od dva i po dana.

"Kod nas taj stepen odgovornosti i svesti ne postoji. Nije realno da to završimo narendih meseci. Potrebno je da to stalno govorimo i objašnjavamo i valjda ćemo jedanput da to razumemo“, objasnio je premijer.

On je naveo da je realnost nepostojanje mogućnosti i želje da se bilo šta plati.

"Kod nas a i na celom zapadnom Balkanu razmišljamo o tome tek kada se nešto desi“, poručio je Vučić dodajući da zbog toga smatra nacionalni plan prevencije prekretnicom.

Uz pomoć međunarodne zajednice on očekuje da će poći za rukom da se građani ubede u potrebu osigiranja od elementarnih nepogoda.

Direktor za jugoistočnu Evropu, Evropu i Centralnu Aziju Svetske banke Elen Goldstin je ukzala na potrebu uvođenja obaveznog osiguranja od elementarnih nepogoda, navodeći postojanje regionalnog osiguranja sa sedištem u Beogradu.

Ambasador Švajcarske Žan-Danijel Riš ukazao je da u Švajcarskoj postoji obaveza osiguranja nekretnina.

"Ne možete biti vlasnik neke nekretnine u Švajcarskoj, a da nemate osiguranje od nepogoda. Takav sistem treba usvojiti u Srbiji i drugim zemljama regiona“, poručio je on.

Riš je kazao da je prevencija od elementarnih nepogoda miks odgovornosti države i pojedinaca.

Prema njegovim rečima, rizik od elementarnih nepogoda će rasti u budućnosti.



Izvor: Tanjug, Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva