:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

195

Vučić: Nemam primedbe na sastav vlade Ane Brnabić

"Nisam imao nikakvih primedbi, a i da sam i imao, možda ništa ne bih ni rekao", rekao je Vučić novinarima na Beogradskom Sajmu.

Očekuje da vlada nastavi da radi dobar posao: "Ani želim mnogo uspeha", rekao je predsednik Srbije i podvukao da joj želi da održi finansijsku disciplinu, što je, kaže, suština.

Dodao je da je i ranije izražavo bojazan zbog eventualne regionalne nestabilnosti, ali da, što se ostalog tiče, vidi čist i jasan prosperitet zemlje.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo pritisaka na njega prilikom izbora Vulina, predsednik Srbije odgovorio je odrično.

"Na mene niko nije vršio pritisak, niko, ni iz jedne ambasade i vlade, bilo koji predsednik", rekao je Vučić.

"Podrazumeva se da ne može, ali niko nije ni pokušavao. Lagao bih da izigravam heroja, kao "ja junak, izdržao sam". Niko me ništa nije pitao", dodao je Vučić.

Povodom najave Jedinstvene Srbije da neće glasati za novu vladu, predsednik Srbije je rekao da svako ima pravo na svoje stavove i politiku, ali i da svaki potez u politici donosi određene posledice.

"Ne možete da budete i popularni, a i da delite ono što je dobro sa onima koji su povlačili ne samo popularne poteze. Ako ste u timu i kada se donose odluke o smanjenju plata, onda je fer da budete u timu kada te plate budu mnogo veće. Nije fer da delite to sa nama kada smo morali da donosimo odluku svojevremeno, a da se onda posle tri meseca hvalite kada budu značajno uvećane plate, kada budu najveće u srpskoj istoriji", predočio je Vučić.

Ukazao je da je već danas plata u Srbiji veća prosečno za 50 evra nego ranije, da iznosi oko 405 evra, a do kraja godine popeće se na 440 do 445 evra.

Sledeće godine, kako je najavio, ići će i preko 500 evra.

"To su veliki rezultati. Ne mogu preko noći da idu preko 1.000 evra kako neki tvrde. Do tih velikih rezultata nismo došli lepom pričom već teškim radom i nepopularlnim merama. Onaj, koji je imao petlju da bude uz nas kada su nepopularne mere donošene i nepopulistički i nedemagoški potezi preduzimani, ima pravo da se hvali tim rezultatima", podvukao je Vučić.

Rekao je da je za njega važno da zna da ima stabilnu podršku u Skupštini za zakone koji neće svima da se svide, a ima podršku 128 ili 129 poslanika.

Upitan da prokomentariše napise u medijima prema kojima novoj vladi ostavlja nezavidnu situaciju, jer je obećao povećanje plata i penzija, a s MMF-om tokom aktuelnih razgovora u Beogradu to nije tema, Vučić je rekao da je to tema uvek u septembru, kad se vode poslednji godišnji pregovori s tom finansijskom institucijom.

Da li će MMF dozvoliti takve razgovore, Vučić je rekao: "Naravno da će da dozvole, jedino će opet biti svađe oko prostora, svađe i borbe".

Ali, kako je primetio, Srbija je na kraju aranžmana s MMF-om, a on je, dodao je, veoma skroman u proceni naših šansi za rast.

"Vodim računa da uštedimo novac, da nema rizika za budžet, ali mislim da imamo značajnog prostora za povećanje. Stanje u budžetu niko u ovoj zemlji ne poznaje bolje od mene i znam koliko imamo prostora. Već smo trošili novac za te namene, ali smo ulagali i u proizvodnju", rekao je Vučić.

Uostalom, kako je primetio, i oni (MMF) već sada priznaju da ćemo imati bolji rezultat, što govori o velikom prostoru za bolji život građana.

"Svakako će i plate i penzije biti veće i oni (MMF) to ne misle da negiraju, ali svakako će o tome da odluči vlada i niko drugi", zaključio je predsednik.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva