:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 10, 2015   12:05

0

162

Vučić: Nema poskupljenja struje do 1. avgusta

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije za energetsku uniju Marošem Šefčovićem kazao da će se i večeras razgovarati o tome kako bi ujutru srpska strana mogla da iznese konačne rezultate o poskupljenju struje.

Premijer je kazao da Vlada nastoji da poskupljenje bude što manje i da će za najsiromašnije građane postojati "određena zaštita", prenosi Tanjug.

Istovremeno je ukazao da ni zaposlenima u EPS-u nije lako i da je povećanje cene struje bitno kako bi njihova kompanija radila bolje.

U vezi sa razgovorima koji su vođeni sa MMF-om, Vučić je rekao da to nisu razgovori sa neprijateljem, već sa institucijom koja želi dobro Srbiji, ali da Vlada Srbije bolje razume potrebe i situaciju svojih građana.

Vlada će, kako je rekao, zaštititi najsiromašnije, jer želi da smanji procenat poskupljenja struje."

Moramo donositi hrabre i teške odluke. Uveren sam da će ljudi biti zadovoljni finalnim rezultatom – boljim životom", rekao je premijer ukazujući i na dobre ekonomske rezultate.

Na osnovu fiskalnih podataka, deficit će i u junu biti znatno manji od planiranog, najavio je Vučić i dodao da će Srbija biti, prema visini deficita, među šest najboljih evropskih zemalja, a u 2016. među prvih pet.

Premijer Srbije je istakao da mu je važno da obezbedi energetsku sigurnost zemlje kako bi građani mogli da računaju na sigurno snabdevanje energentima.

Vučić je rekao da je za Srbiju najvažnije pitanje obezbeđivanje gasnog snabdevanja u narednom periodu, od 2019. godine.

On je istakao da je neophodna diverzifikacija snabdevanja gasom, ukazujući da, kad postoji više mogućnosti za snabdevanje, to može da smanji cenu tog energenta, prenosi Tanjug.

S tim u vezi premijer je kazao da je Srbija spremna da pored ruskog i azerbejdžanskog gasa, uz podršku EU, bude povezana i sa snabdevanjem iz arapskih zemalja.

On je rekao da će snabdevanje gasom biti korisno i zbog otvaranja energetskog terminala u Grčkoj.

Vučić je zahvalio Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Beogradu za sve što su za Srbiju učinili i u tom kontekstu podvukao obezbeđivanje filtera za Termoelektranu "Nikola Tesla", koji bi trebalo da obezbede čistiji vazduh.

Premijer je rekao da će to pomoći da se ostvari cilj, a to je smanjivanje emisije štetnih gasova za 9,8 odsto do 2030. godine.

"Očekujemo da će sutra na sednici Vlade to i da se usvoji", naveo je Vučić i dodao da su čistiji vazduh i smanjenje emisije štetnog gasa stvari o kojima se u Vladi raspravljalo.

"Nisam stručnjak za ekologiju, ali ćemo odraditi svoj deo posla u oblasti zaštite životne sredine", poručio je premijer i dodao da je glavna tema razgovora bila energetika, jer je zainteresovan da dovede gas u Srbiju.

Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič napominje da nije jasno zašto mora da se izmeni ruta koja je prisutna u svim komercijalnim ugovorima, jer gas iz Rusije uvek završava na istim mestima – negde u Evropi, a ne na granici sa Turskom.

"Mi u Evropi nismo se uverili u komercijalnu stranu odluke da se kompletno ugasi tranzitni pravac kroz Ukrajinu. To je gasni sistem koji je izgrađen sa dobrim kapacitetom koji je snabdevao Evropu i Zapadnu Evropu čak i tokom Hladnog rata. Naravno, potrebna mu je rekonstrukcija koju smo mi u Uniji spremni da omogućimo", kaže Šefčovič.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva