:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 11, 2018   12:05

0

176

Vučić: Ne sekiram se zbog kampanje protiv mene u Hrvatskoj


Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan, poručio je predsednik Srbije uoči zvanične posete Zagrebu, koja je usijala atmosferu u Hrvatskoj do neuobičajenih razmera.


"Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumeva da ne reagujem lično, već u interesu Srbije i njenih građana", naglasio je predsednik.


Istakao je da se ne dodvorava ni građanima Srbije, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu, koje, pre svega premijer Andrej Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti.



"Ne dozvoljam i ne mogu da dozvolim, a i moja obaveza je da ne mogu da dozvolim da Srbija bude ponižavana. Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu. Moramo da razmišljamo o budućnosti, šta možemo da radimo za budućnost naših građana", dodao je Vučić.


Istakao je da za našu stranu nema tabu-tema, te da će Plenković u tom pogledu dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.


"Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem sa otvaranjem bilo koje teme", rekao je predsednik Srbije.


Naveo je da je očigledno da imamo različite stavove o prošlosti.


"Smatramo da se to tiče samo sukoba 90-ih, a nisam znao da su tako velika različita viđenja u odnosu na Drugi svetski rat", naglasio je Vučić.


U Hrvatskoj će, kako kaže, biti govora o teškim pitanjima, među njima i o nestalima, ali o svim nestalima, i Srbima i Hrvatima.


Što se tiče izvinjenja, rekao je da nije neko ko voli da nekog primorava na bilo šta. Dodao je da je, mnogo više od izvinjenja koja, kako primećuje, "ne zna šta su nam donela", on za to da se vidi šta sve može da se uradi za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.


"Rešiti probleme koji opterećuju" 


Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.


Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima SPC i Srba u Hrvatskoj, ali i, po prvi put, sa kardinalom Bozanićem.


"Idem sutra u Hrvatsku, gde ću prvi dan da razgovaram sa zvaničnicima, sa predsednicom, premijerom i predstavnicima Sabora. Razgovaraću i sa predstavnicima Mitropolije SPC, a imaću priliku da razgovaram i sa kardinalom Bozanićem, sa najvišim predstavnikom katoličke crkve u Hrvatskoj", objasnio je Vučić novinarima u Batajnici.


Naveo je da je razgovor sa kardinalom veoma važan za dalje unapređenje poverenja katolika i pravoslavaca, kao i za bolji odnos koji treba da postoji između dve crkve.


"Na dnevnom redu biće i unapređenje ekonomskih odnosa. Mislim da tu imamo velikih rezervi i da mnogo toga možemo zajednički da uradimo na unapređenju infrastrukturnih projekata. Biće reči i o evropeizaciji celog regiona i kako da zajednički radimo da region bude stabilan i miran", rekao je predsednik Srbije.


"Ne zanimaju me uvrede" 


Naglasio je i da ga se ne tiče to što će neko da ga nazove "četnikom", odnosno "bahatim četnikom", zato što je rekao da priča o ratnoj odšteti jeste priča o maču sa dve oštrice.


"Ako sam zbog toga četnik... Ni sa očeve, ni sa majčine strahe, slučajno se dogodilo, da niko nije bio u četnicima. Ako pričaju o poslednjem ratu, moj otac je iz ÄŒipuljića kod Bugojna, a Hrvati su nam spalili sve kuće, mi nijednu. Nama su sve kuće spaljene. Možda o uvredama i napadu koje neko organizuje se ponajbolje vidi njegova slabost, a ne ona nekog koga vređate", poručio je.


Podsetio je, kako je rekao, "neke ovde u Srbiji", da se 1990, 1991, 1992. nije bavio politikom, već tek od septembra 1993. godine, te da "kada izgovaraju nekakve gluposti i govore neistinu to treba da znaju".


"Posao je naš da vodimo Srbiju, koja je snažnija, a snažnija je kada ima dobre odnose sa komšijama, kada napreduje njena ekonomija, smanjuje se javni dug. Srbija će biti sve snažnija, nikome zbog toga ne želim da se pravdam", naglasio je Vučić. 


"Dobro je da prepoznamo poruke Srba" 


Upitan da li očekuje da će Srbi iz Vrginmosta biti otvoreni u obraćanju njemu, Vučić je odgovorio da ne očekuje, ali da očekuje da prepozna šta su poruke i problemi.


"Niko neće sasvim slobodno da govori, ali dobro je da se čujemo", naglasio je predsednik.


Na pitanje da li je Deklaracija koju su on i predsednica Hrvatske potpisali mrtvo slovo na papiru, Vučić je odgovorio da nije tako, jer će neki Srbi u Hrvatskoj dobiti struju, a mi smo asfaltirali puteve u Tavankutu.


"Sigurno je da ćemo i o tome razgovarati i vidimo kako dalje da unapređujemo život Srba i Hrvata. Bilo šta da postignemo biće dobar rezultat", zaključio je Vučić.


Poručio je da je već mnogo ranije odlučio da ide u posetu Zagrebu i da ne misli da postoje bezbednosne pretnje.


"Ne plašim se", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa najavljenim protestima.


"Ne plašim se, vodiće računa o meni tamo, ne sekiram se, to me uopšte ne zanima - moj posao je da brinem o narodu, a ne narod da brine o meni", naglasio je Vučić.


"Verujem u dobre namere Kolinde Grabar Kitarović"


Vučić izjavio je da veruje u dobru nameru Kolinde Grabar Kitarović i da u Zagreb, kao što Srbija i inače radi, nosi poruku mira i neophodnosti stabilnosti u regionu, jer se samo na taj način može obezbediti dalji razvoj.


Odgovarajući na pitanja novinara o atrmosferi koja je stvorena u Zagrebu pred njegovu posetu, uključujući pozive da roletne budu spuštene, te proteste koji se najavljuju, Vučić je rekao da kada se spuštaju roletne ne može dobro da se vidi, kao što kada se lupa u šerpe - ne možete dobro da čujete.


"Idem da vidim sve što treba da vidim i da čujem šta treba", rekao je Vučić i istakao da veruje u dobre namere hrvatske predsednice.


Dodao je da očekuje da će tamo biti i raznih stvari, trikova, da mu govore uvredljive reči i šalju takve poruke...


"Ne sumnjam da će toga biti", rekao je Vučić, ali i naveo da je u srpsko-hrvatskim odnosima reč o dugačkom procesu, gde će svi morati da razumeju da ne možemo jedni bez drugih.


Ali, ističe, neće dozvoliti nikome da unižava Srbiju.


"Taj film nećete da gledate", dodao je predsednik i podsetio na događanja u Srebrenici, navodeći da ni tada, kada mu je bio život ugrožen, nije saginjao glavu.


"Rekao sam sebi 'nemaš pravo da saginješ glavu, predstavljaš Srbiju i na to nemaš pravo'", dodao je.


Kako je rekao, ako neko misli da ga vređa, neka to i čini, obraz ne može da mu ukalja na taj način, jer obraz samo sam sebi čovek može da ukalja.


"Mi smo zadovoljni kada se naše komšije kod nas dobro osećaju"


Na pitanje da li misli da je ikakav dogovor moguć u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je reč o atmosferi u Zagrebu, jer u Beogradu takve atmosfere nije bilo kada je predsednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju.


Kako je rekao, tada nije bilo problema sa zastavicama i to nikome nije bilo važno, dodajući da je Grabar Kitarović bila "velika zvezda" inauguracionog prijema i da nama to nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naše komšije dobro osećaju i donose poruku prijateljstva i mira.


Povodom onoga što se objavljuje po lokalnim televizijama u Hrvatskoj prethotnih dana, kaže da na to može samo da slegne ramenima i "gura dalje".


"Ono što sam rekao to i mislim - da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga", rekao je Vučić.


 


Istakao je da, "na žalost onih koji govore da je Vučić populista", on nijedan rezultat nije ostvario na populističkim merama, već naprotiv, najtežim mogućim.


Bez demagogije i populizma, kaže, tražio je i radio na tome da se sprovedu ekonomske reforme i uradi nešto za zemlju i uspevao u tome, te da ni danas nije vreme da ružnim izjavama stiče političke poene u Srbiji.


"Ovi ljudi neće čuti nijednu ružnu reč, jer mir i stabilnost moraju da budu naša poruka", naznačio je predsednik Srbije.


Kako je poručio, Srbija neće biti slabija da bi neki drugi bili zadovoljniji, niti lošije mesto za život, da bi neki drugi bili srećniji i sebe smatrali uspešnijim.


Srbija će, ističe, biti ekonomski jača, politički moćnija, i gradiće prijateljstva.


"I zbog toga ne mislim da se nekome izvinjavam i pravdam", zaključio je Vučić.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva