:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2018   12:05

0

144

Vučić: Naša politika je EU, ne menja je želja bilo kog političara


"Naša politika je EU, ali i očuvanje i unapređenje prijateljstava sa tradicionalnim prijateljima i i saveznicima, kao što su Risija i Kina. Tu politiku određuju institucije Srbije i neće se promeniti želja bilo kog političara u Srbiji", rekao je srpski predsednik novinarima u Bakuu gde se u okviru drugog dana posete Azerbejdžanu sastao sa predsednikom parlamenta te zemlje.



Vučić je to rekao odgovarajući na komentare u nemačkoj štampi o mogućoj promeni politike Srbije, a nakon reagovanja ministra Aleksandra Vulina na nedavni intervju šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija.



Onima, koji potcenjuju značaj EU za nas poručio je: "Malo stanite, nalazimo se na evropskom putu i potpuno sam siguran da se nalazimo na dobrom putu".



Povodom pisanja štampe na nemačkom govornom prostoru da se pojavila sumnja da Srbija napušta evropski put, rekao je da ne zna o čemu se radi, ako nije zbog izjave ministra Aleksandra Vulina.



Podsetio je da je, kada je polagao zakletvu kao premijer, svojevremeno, rekao koja je politika Srbije, a to je politika prijateljstva i poštovanja prema prijateljima, da nećemo uvoditi sankcije Srbiji i da se Srbija nalazi na evropskom putu, a to je, kako je naveo, ponovio i kada je postao predsednik.



"To je politika Srbije i ona se neće promeniti zbog želje jednog ili petoro", kazao je on.



Govoreći o izjavi Sema Fabricija, Vučić kaže da je tačno da je Kosovo kamen spoticanja na putu ka EU.



"Nisam video ništa sporno u onome što je Fabrici govorio", rekao je Vučić.



"Učvršćeno prijateljstvo, nove investicije u Srbiju"



Poseta Azerbejdžanu je učvrstila naše političko prijateljstvo i otvorila po prvi put stvarnu perspektivu ekonomske saradnje i ulaganja u našu zemlju, izjavio je Vučić sumirajući razgovore tokom zvanične posete Bakuu.



Vučićevo obraćanje medijima

Vučićevo obraćanje medijima



Vučić je u izjavi srpskim novinarima precizirao da su azerbejdžanski partneri pokazali veliko interesovanje za ulaganje u srpski u hemijski kompleks, turizam i banjski turizam, poljoprivredu.



Kako je rekao, naš rast od 4, 4,5 odsto BDP, inače među prva tri u Evropi, mora da se održi, da sačuvamo stabilnost naših javnih finansija, smanjujemo nezaposlenost, održimo suficit, što će značiti i dolazak sve više investitora i iz Azerbejdžana.



Predsednik Srbije je naveo da su on i predsednik Azerbejdžana Aliev zamolili vlade da se angažuju na pripremi velikog sastanka u Beogradu, gde će biti veliki poslovni Forum, ali i najavio da će ekonomska delegacija Azerbejdžana već sledeće nedelje doći u Beograd da razgovara, traži i razgleda lokacije.



Rekao je da je on pominjao cifru od 300 miliona evra investicija, u smislu da je Azerbejdžan u neke zemlje i više investirao i ponovio da je nama zanimljiv hemijski kompleks.



Naveo je da sa "Petrohemijom" više nema problema, da sada, za razliku od pre nekoliko godina, kada je bila u gubicima, ima 55 miliona evra na računu, ali i dodao da u tom sektoru mnogo toga zavisi od cene nafte.



Podvukao je da se zaboravlja na druge stvari u ovakvim prilikama i da se najviše bavimo egzistencijalnim pitanjima, odnosno ekonomijom, te skrenuo pažnju na značaj otvaranja Centra srpskog jezika i kulture na Univerzitetu u Bakuu.



U Centru su, ukazao je, fotografije znamenitih Srba - Crnjanskog, Milankovića, Pupina, Tesle i uputio zahvalnost Filozofskom fakultetu u Beogradu na onome što je uradio da se taj centar otvori.



Spomenuo je i saradnju u sportu i ukazao da je Azerbejdžan svetska sila u borilačkim sportovima, da i mi to polako postajemo i da ćemo na tom, ali i drugim sportskim poljima, sarađivati.



Istakao je da se kod nas sada mnogo više ulaže u sport, da to pokazuju rezultati sa Olimpijade iz 2012. godine, a zatim i oni iz 2016. godine gde smo osvojili dvostruko više medalja, te dodao da očekuje još veće uspehe naših sportista na Olimpijadi 2020. godine.



Rezultati na takmičenju kao što je Olimpijada gotovo nedvosmisleno pokazuju kolika su ulaganja u sport, ali i kolika je ekonomska snaga zemlje, zaključio je predsednik Vučić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva