:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2017   12:05

0

100

Vučić: Nadam se da će EU razumeti ko ne želi dijalog

"Verujem i očekujem da budemo uspešniji i nadam se da ljudi u Evropi dobro razumeju ko je taj ko nije želeo dijalog", rekao je Vučić novinarima.

Preneo je da će o evropskom putu Srbije razgovarati sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom, koji, dodao je, dolazi večeras, posle 22 časa, u Beograd.

Sa njim će imati zajednički doručak, a dodao je da je Han prijatelj Srbije, i da će sa njim razgovarati o evropskom putu Srbije, kao i o otvaranju daljih poglavlja.

"Postoje šanse da otvorimo dva nova poglavlja, čime bi imali deset otvorenih", kazao je Vučić dodajući da ima još mnogo toga da uradimo na napretku ka EU.

Vučić je pozvao EU, SAD i druge koji su učestvovali u donošenju Briselskog sporazuma da odgovore na pretnje iz Prištine da neće biti formiranja Zajednice srpskih opština.

Najnovije pretnje albanskih političara s Kosova on je nazvao eskalacijom verbalne histerije, poručivši da će Srbija na to odgovarati mirno i staloženo, jer poštuje Briselski sporazum i obaveze koje iz njega proističu.

"A to što kažu da neće biti Zajednice srpskih opština, dobro je da su konačno javno priznali, mada smo mi to videli već četiri godine. Oni su samo obmanjivali svoju javnost, ali i međunarodnu, zato sada EU, SAD i drugi koji su učestvovali u donošenju Briselskog sporazuma da kažu šta imaju na to", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja pogona "Ameteka" u Subotici.

"Srbija je suverena zemlja"

Aleksandar Vučić je poručio da je Srbija suverena i nezavisna zemlja i zapitao odakle bilo kome pravo da joj govori šta da radi.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše, između ostalih, i izjavu Hašima Tačija da su "migovi" koji stižu u Srbiju pretnja, a ne kosovska vojska, te podsetio da su mnogi govorili da su "to kante", zapitavši, "ako su kante, što se onda toliko brinu".

Kako je rekao, priče da su u nešto umešani Rusi najlakše je "prodati" na Zapadu te se to zato i radi i naveo da je isto tako i njegova ideja o regionalnoj ekonomskoj zoni prikazivana na taj način iako, kaže, ne zna ni da li Rusi uopšte tako nešto podržavaju i kakav im je uopšte stav.

"I dalje ubeđuju svetsku javnost u nešto, kako bi ostali mezimče", primetio je i dodao da je na sceni histerija uz poruku "jedno je planirati, a drugo ostvariti".

A kad je reč o izjavi Kadrija Veselija da Srbija neće postojati na KiM, poručio je: "Svi oni su opasni i znaju šta će sve postojati, neka samo tako nastave."

"Oni su velesila, a mi smo mali", dodao je te poručio da će Srbija moliti sve na svetu da nam pomognu da sačuvamo živote našeg naroda i građana, ali i da neki mogu da zamišljaju i pričaju šta hoće, ali da im na delima to neće biti dozvoljeno.

Na konstataciju da je Ramuš Haradinaj tražio izvinjenje za "zločine Srba" na KiM Vučić je poručio da nikakav zločin nikada nije počinio, a da je "Haradinaj zločinac koji je silovao žene – i Srpkinje, i Albanke, i Romkinje, odsecao im glave..."

"ÄŒudan smisao za humor i tu vrstu crnih šala nikada nisam mogao da razumem", prokomentarisao je Vučić.

Poručio je još da je poznato da svaki zločinac sebe opravdava na način da je neko tobože zločine počinio i da je taj drugi nešto uradio sa čim nema nikakve veze.

Vučić: Jablanović vitla pištoljem po Leposaviću, a krivi druge Srbi

Vučić je rekao da mu je poražavajuće saopštenje ambasadora zemalja Kvinte u Prištini kojim upozoravaju na pritiske uoči izbora na Kosovu i Metohiji, a zanemaruju pretnje Srbima pištoljem, od strane Aleksandra Jablanovića.

Jablanović je, kaže Vučić, iz pritvora, u kojem je bio zbog "vitlanja pištoljem po Leposaviću", pušten inače na direktnu intervenciju Ardijana Ljuljaja i Besima Hotija.

Na pitanja novinara u Subotici u vezi sa pretećim izjavama albanskih političara i da li evropski komesar za proširenje Johanes Han može tu nešto da učini, Vučić je rekao da Han tu ne može ništa zato što oni imaju "neke druge zaštitnike koji im dozvoljavaju da rade šta god hoće".

"Za mene je bilo veoma poražavajuće to što sam video zaključak ambasadora Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD na KiM u kojima implicitno govore o tome kako Srbi vrše pritisak na neke njima drage Srbe kako da glasaju, ali zato ne primećuju da neko poteže pištolj i vitla njime po Leposaviću", rekao je Vučić.

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović pre nekoliko dana je u Leposaviću pretio aktivistima Srpske liste koji su lepili plakate i na njih potegao pištolj uz poruku da je "ovo Kosovo, a ne Srbija".

Jablanović je, kako je rekao Vučić, pušten odmah intervencijom Ardijana Ljuljaja i Besima Hotija – dakle, direktnom intervencijom njegovih albanskih podržavalaca.

Vučić je izneo i podatak da je u zapisniku navedeno da je Jablanoviću, tobože, ispao pištolj koji je držao za pojasom, a ne da je njime pretio.

"ÄŒovek koji je vitlao, mlatio pištoljem pet minuta i jurio Srbe po Leposaviću da ih ubije rekao u zapisnik kako mu je ispao pištolj iz pojasa", rekao je Vučić i naveo da je posle dogovora i prijateljskih molbi pušten, a sve je završio Hoti.

Naveo je i da za to raspolažemo dokazima i dodao: "A ambasadori se setili da napadaju druge Srbe, koji valjda vrše pritisak... jer sledeći put valjda ne treba da ide sa pištoljem, nego mašinkom da ih ubije."

Vučić: Ne nagađajte o premijeru, odluka za nekoliko dana

Predsednik je pozvao medije da prestanu s nagađanjima ko će biti novi premijer i da sačekaju još nekoliko dana.

"Ajde da više ne nagađate, sačekajte još nekoliko dana", rekao je on novinarima.

Istakao je da čeka da vidi kako će proći danas i u stranci koju vodi povodom donošenja odluke o novom premijeru.

Kazao je da svakog dana čita i sluša o nekim nagađanjima, kao što je da se jednog dana posvađao, a potom drugog dana pomirio sa Ivicom Dačićem, pa da će on biti premijer...

"Sad imamo više Milovana Brkića..."

"Kratko, ali glupo" – komentar je Aleksandra Vučića na seriju napisa Kurira čija je on meta i, posebno, otvoreno pismo Aleksandra Rodića.

"Izgleda da imamo više Milovana Brkića", rekao je još Vučić odgovarajući na pitanja novinara o tekstovima Kurira u kojima se on proglašava "vlasnikom" Zvezde i njenih navijača, spekuliše o tome da vraća Mlađana Dinkića u vlast, proglašava diktatorom...

Vučić je rekao da je sedam ili osam puta pročitao otvoreno pismo Rodića javnosti i dodao da je na laži ili takve besmislice najteže odgovarati, te zato ni neće da odgovara.

Primetio je, kaže, da što više govore o diktaturi to se sve više približavaju stilu Milovana Brkića, izdavača Tabloida.

"Dinkić nije u Vladi od kada sam ja postao predsednik Vlade", kratko je rekao tim povodom.

"To je najbolji odgovor. Na besmislice i najteže laži ne može se odgovarati. Da sam ubio svoje dete nisam odgovarao, kao ni da sam vlasnik Zvezde. Stanete, gledate i ne verujete", rekao je Vučić.

A zašto smeta – to je, kaže, druga stvar i o tome će govoriti: "O tome će se daleko čuti. I njima i drugima, i kako rade, i uz čiju pomoć i podršku. Imaću da pitam i druge političare, koji mešanjem u unutrašnje stvari misle nešto da urade", rekao je.

Na susret premijera Makedonije Zorana Zaeva i Rodića takođe nije imao širi komentar, osim opaske da "su dobro izgledali... kao pravi predsednik i premijer".

"Pristaju jedan drugom perfektno", zaključio je Vučić.

Rodić je, posle jučerašnjeg otvorenog pisma u kojem je Vučića optužio da je "ukrao" državu građanima, danas poslao redakcijama novo otvoreno pismo u kojem tvrdi da su televizije u Beogradu izostavile pregled pisanja Kurira iz istoimene rubrike po nalogu predsednikovih saradnika.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva